DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili olan Hasan Karal, tarımsal giderlerin Eylül 2019 tarihinden itibaren yükseliş trendinde olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çiftçinin ve üreticinin tarımsal üretim amacıyla harcadığı tüm giderler sürekli bir artış gösteriyor 56 ay boyunca” dedi.
DEVA Partisinin Hasan Karal takımı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine yer verdi. TÜİK`in sunduğu Mayıs 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’nin değerlendirmesini yaptı. TÜİK raporlarına göre, 2024 yılı Mayıs ayında tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) önceki aya göre yüzde 0,85, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 53,08 artış gösterdi. Yıllık ortalama ise yüzde 41,12 olarak belirtildi. Karal, bu rakamların, tarımsal girdi maliyetlerinin 4,5 yılı aşkında bir süre boyunca arttığını gösterdiğini belirtti.
“YAKIT FIYATLARI SON BİR YILDA %100’DEN FAZLA YÜKSELDİ”
Hasan Karal, giderleri değerlendirdiğinde yakıt fiyatlarının bir yılda 19 liradan 45 liraya çıktığını belirtti. “Çiftçinin en büyük giderleri yakıt, elektrik, gübre ve işçilik haklarıdır. Yakıt maliyetleri son bir yılda %100 oranında arttı. Tarımsal üretim için enerji kullanımına bu ay %30 zamlanmıştı. Gübre fiyatları ise hızla yükseliyor. İşçilik zaten maliyetli durumdadır. Çiftçiler giderlerin altında boğuluyor ama üretime devam edebilmek için umuda tutunuyorlar” açıklamasında bulundu.
Hasan Karal, artan tarımsal üretim maliyetleri sonucunda gıda fiyatlarının da etkilendiğini ifade etti. Tarımsal üretimin sonucunda Türkiye’deki gıda enflasyonun OECD ülkeleri arasında en yüksek olduğunu belirtti. Karal, “Giderler hızla artıyor ve çiftçi yavaş yavaş üretimi idare edemez hale geliyor. Artan giderler yüzünden yüzlerce çiftçi üretimden vazgeçmek zorunda kaldı. Ülke genelinde, tam 56 aydır tarımsal giderler sürekli bir artış içerisinde. Bu durum hükümete aktarılsa da, tarımsal verimlilik veya halkın daha uygun fiyatlarla tüketimi için bir çözüm üretilmiyor. Gıda maliyetinin yüksek olması söz konusu olduğunda, hükümet sadece üreticilerin yaşadığı sorunları görmezden gelmeyi tercih ediyor. Ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığıdır. En kısa sürede çözüm üretilmeli ve çiftçiler desteklenmeli” şeklinde konuştu.