Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve 6 bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) katkılarıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nda tanıtılan AZMAN, sarp arazileri aşma yeteneğiyle dikkat çekiyor.

HİDROAN Ankara Hidrolik Makine Sanayi Ticaret Limited Şirketi Fabrika Müdürü Neşet Dağdelen, son on yıl içinde savunma sanayisi firmalarına AR-GE danışmanlığı ve çözüm ortaklığı sağladıklarını belirtti.

Dağdelen, bugüne kadar 15’ten fazla projeyi tamamladıklarını, AZMAN Projesi’nin bunlardan biri olduğunu ifade etti. AZMAN’ın 8 yıllık bir proje sürecinin ardından hayata geçtiğini ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK’tan destek alarak geliştirildiğini aktardı. Prototip aşamasındaki AZMAN, otonom keşif aracı olarak tanımlanıyor.

Aracın her tekerleğinin bağımsız hidropnömatik sistemle çalıştığını belirten Dağdelen, AZMAN’ın 4 bin 600 kilogram taşıma kapasitesine sahip olduğunu ve toplam ağırlığının 6 ton olduğunu kaydetti.

Dağdelen, aracın ön kısmında yer alan derinlik kameraları, lidar ve radar camaları sayesinde GSM şirketleri ile konumunu belirlediğini söyledi. Ayrıca, Harita Genel Müdürlüğü sayfasındaki dünya haritasına ulaşarak konumunu sabitleyebildiğini belirtti.

AZMAN, belirlediği bölgeye hareket ederken karşılaştığı engelleri tespit etme ve aşma yeteneğine sahip. Eğer aşamayacağı bir engel ile karşılaşırsa kullanıcıyı bilgilendirebiliyor. Kullanıcı ile bağlantısı kesilirse, gittiği yolu hatırlayarak geri dönebilir.

Yerli üretim olan araç, HİDROAN tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK dışında başka bir destek alınmadan geliştirilmiştir. Yazılım, hidrolik ve elektronik sistemi tamamen şirketin bünyesinde üretilmiştir. Geliştirme sürecinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile diğer üniversitelerin de katkıları olmuştur.

Dağdelen, AZMAN’ın 6×6, 4×4 ve 8×8 versiyonlarının üretilmesi için gerekli izin belgelerinin mevcut olduğunu ve ihtiyaç duyulması halinde bunların hemen üretilebileceğini anlattı. Araç, özellikle zorlu arazi koşullarında üstün performans sergilemek üzere tasarlanmıştır.

AZMAN’ın hızı saatte 30 kilometredir ve hidrolik sistemi sayesinde yere yaklaşarak 70 santimetre yükselebilmektedir. Noktasal dönüş kabiliyeti bu araca özel bir avantaj sağlayarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne uzun süreli destek olma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA