İlim Yayma Ödülleri için geri sayım başladı…
İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, İlim Yayma Ödülleri 2025 sürecine dair bilgiler vermek üzere ulusal gazetelerin köşe yazarları ve medya kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya geldi.
BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Bu buluşmaya, İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün ve İlim Yayma Ödülleri Ödül Komisyonu Başkanı Prof. Dr. İdris Sarısoy da katıldı.
Toplantıda, İlim Yayma Ödülleri’ne destek veren sponsorlar ve temsilciler de yer aldı.
BİLAL ERDOĞAN, İLİM YAYMA ÖDÜLLERİ SÜRECİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Beşiktaş Four Seasons Otel’de gerçekleştirilen İlim Yayma Ödülleri 2025 Basın Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, 2019’da başlayan ödül verim sürecinin dördüncü kez gerçekleştirileceğine dikkat çekti. Ödül sürecinin amacını ve değerlendirme kriterlerini de açıkladı.
Necmeddin Bilal Erdoğan, “Türkiye’nin en büyük akademik ödülü demek mümkün, hem miktar itibarıyla hem de yapılış şekli açısından” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Bilal Erdoğan, küresel düzeyde verilen ödüllerin değerlendirme süreçlerine değinerek, İlim Yayma Ödülleri’nin bu alanda öne çıktığını vurguladı.
Erdoğan, “Dünyada yaygın olarak bilinen akademik ödüller genellikle steril bir şekilde değerlendiriliyor. İlim Yayma Ödülleri ise bu yönüyle oldukça özel ve özgün bir yapı sunuyor.” açıklamasında bulundu.
“GENÇ NESİLLERİ BU TÜR AKADEMİK ÇALIŞMALARA TEŞVİK ETMEK İSTİYORUZ”
Erdoğan, gençlerin bilime teşvik edilmesi çabalarından bahsederken şunları belirtti:
İlim Yayma Ödülleri’nde amacımız teşvik ve takdir. Türkiye’de topluma fayda sağlayan önemli akademik çalışmaları ödüllendirerek, genç nesilleri bu tür çalışmalara yönlendirmek istiyoruz. Bir ülkenin geleceğinin en önemli teminatının bu tarz üst düzey akademik çalışmalar olduğuna inanıyoruz.
Erdoğan, öğretmenliğin inanç ve gelenekler açısından peygamber mesleği olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Toplum olarak ilimle meşgul olanları daha itibarlı görmemizin önemli olduğunu düşünüyoruz. Ümit ederiz ki İlim Yayma Ödülleri de bu misyona hizmet eder.” dedi.
“TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜN ÇOK DAHA FAZLA AÇILACAĞINA İNANIYORUM”
Basın toplantısında söz alan İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, “güzel insan yetiştirmek” mottosuyla hareket ettiklerini ifade etti.
Tülün, bilimsel çalışmalara her zaman destek verdiklerini dile getirdi.
Tülün, “Umarım zihinlerimiz gerçek özgürlüğe kavuşur ve akademisyenlerimizin önü açılır. O zaman Türkiye’nin önü daha fazla açılacak, bağımlılığımız azalacak ve özgürlüğümüz genişleyecek.” şeklinde konuştu.
31 TEMMUZ’A KADAR BAŞVURU YAPILABİLECEK
İlim Yayma Ödülleri Ödül Komisyonu Başkanı Prof. Dr. İdris Sarısoy, ödüllerin toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunmayı hedeflediğini belirtti.
Sarısoy, “Sosyal Bilimler”, “Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri” ve “Büyük Ödül” kategorilerinde toplam üç ödül verdiklerini ifade etti. Dünyada yaşanan sorunlara evrensel düzeyde çözümler sunan akademisyenlerin, İlim Yayma Ödülleri’ne aday olmasını teşvik ettiklerini de sözlerine ekledi.
Başvuru sürecinin 31 Temmuz’a kadar süreceğini kaydeden Sarısoy, basın mensuplarından ödüllerin akademik camia ve gençler arasında tanınmasına yardımcı olmalarını talep etti.
Sarısoy, “Dördüncü ödülümüzle akademide belirli bir bilinirlik seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu ödülleri bilimin evrensellik ilkesi doğrultusunda yönetiyoruz. Umut ediyoruz ki, basın mensuplarımız sayesinde ödüller daha geniş kitlelere ulaşacaktır.” diye belirtti.
“3 FARKLI KATEGORİDE BAŞVURULAR ALINIYOR”
Açıklamalarına devam eden Bilal Erdoğan, 3 farklı kategoride başvuruların alındığını vurguladı.
Erdoğan, iki yılda bir düzenlenen İlim Yayma Ödülleri’nin akademik dünyaya katkı sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini belirtti. “İlim Yayma Ödülleri ‘Büyük Ödül’ için 5 milyon TL, ‘Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri’ ile ‘Sosyal Bilimler’ kategorilerinde ise 2 milyon TL ödül verilecektir.” dedi.
Erdoğan, “İlim Yayma Ödülleri gerçekten çok özgün bir akademik ödül. Ödüllere aday olma ve bilimsel değerlendirme süreçleri itibarıyla, dünyanın tek akademik ödülü olduğunu söylemek mümkündür.” ifadelerini kullandı.