İranlı kaynaklar, İngiliz The Telegraph gazetesine açıklamalarda bulundu. Verilen bilgilere göre; İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırı endişesiyle “yüksek alarm” durumuna geçtiği belirtiliyor.
ABD medyasının, İsrail’in İran’a saldırı hazırlığında olduğu bilgisini içeren rapor hazırlamasının ardından Orta Doğu’da İsrail ve İran arasındaki tansiyon son seviyeye çıktı. ABD medyası İsrail’in, İran’ın nükleer tesislerine saldıracağını ancak bunun için ABD Başkanı Donald Trump’tan onay beklendiğini iddia etti.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, yaşanan son gelişmelerin ardından ABD’ye Türkçe şiirle yanıt verirken İsrail’e de rest çekti.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran’ın nükleer faaliyetler konusunda ABD ile doğrudan müzakere masasına oturma ihtimalini reddetti.
Arakçi, Trump’ın izlediği İran politikasına atıfta bulunarak “Bu şekilde maksimum baskı uygulanırken bizimle ABD arasında doğrudan müzakereler mümkün olamaz” ifadelerini kullandı.
YÜKSEK ALARM DURUMUNA GEÇİLDİ
İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, İran, İsrail ve ABD’den gelebilecek saldırı korkusuyla nükleer tesislerinin çevresindeki savunma sistemlerini yüksek alarm durumuna geçirdi.
İranlı iki üst düzey hükümet kaynağı, Tahran’ın nükleer ve füze tesislerinin etrafındaki savunmayı güçlendirmek için harekete geçtiğini ve ek hava savunma sistemleri konuşlandırmayı da içeren bazı önlemler aldığını belirtti.
Kaynaklar, önlemlerin İsrail ve ABD’nin ortak askeri harekat düzenleyebileceğine dair artan endişelere yanıt olarak alındığını belirterek şu ifadeleri kullandılar;
“İranlı yetkililer, her gece sadece saldırı bekliyorlar. Gizlilik seviyesi en yüksek tesislerde bile ‘yüksek alarm’ durumuna geçildi. Nükleer tesislerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yıllardır devam ediyordu ancak geçtiğimiz yıl, özellikle de İsrail’in ilk saldırıyı başlatmasından bu yana yoğunlaştı. Trump’ın açıklamaları ve yönetiminin İran’ı vurmayı planladığına dair haberlerde dahil olmak üzere son gelişmeler, savunma faaliyetlerine hız kazandırdı”
İRAN RUSYA’YA S-400 BASKISI YAPABİLİR
Geçen yıl İran ve İsrail arasında gerçekleşen karşılıklı saldırılara değinen kaynak, İsrail’in saldırılarının İran’ın savunma sistemlerini aşabileceğini vurgulayarak “Ek hava savunma sistemi rampaları konuşlandırıldı. Ancak geniş çaplı bir saldırı durumunda etkili olamayabilirler” dedi.
Telegraph gazetesi, İran’daki nükleer tesislerin Rusya yapımı S-300 füze sistemi tarafından korunduğuna dikkat çekti ve olası bir İsrail saldırısından korunmak için İran’ın S-400 füze sisteminin teslimatını hızlandırması için Rusya’ya baskı yapabileceği değerlendirmesinde bulundu.
TRUMP’TAN ‘MAKSİMUM BASKI’
Trump, ikinci kez göreve geldiğinde İran’a yönelik “maksimum baskı” politikasını yeniden başlattı ve petrol ihracatını sıfıra indirerek Tahran’ın nükleer silah geliştirmesini engellemeye çalıştı.
Tahran yönetimiyle anlaşma yapmayı tercih ettiğini vurgulayan Trump, müzakerelerin başarısız olması halinde ABD’nin askeri seçenekleri değerlendireceğini açıkça dile getiriyor.
The Telegraph’a konuşan yetkililer ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ‘İran’da işi bitireceğiz’ sözlerini hatırlattı ve ABD’nin İsrail’e destek vermesi ihtimalinin Tahran yönetiminde korkuya neden olduğunu iddia ettiler.