İspanya’nın sokaklarında sahipsiz köpeklerin bulunmaması, ülkede her yıl 200 binden fazla köpek ve kedinin sokağa bırakılmasıyla gündeme geldi. Sivil toplum örgütü Affinity Vakfı’nın verilerine göre, bu hayvanlar genellikle sahiplerinin hayatını kaybetmesi veya onlara bakamaması nedeniyle terk ediliyor. 2023 yılında bu sayı 280 bine ulaşırken, ülkedeki barınak sayısı belirgin şekilde artırılarak 500’e kadar yükseldi. Barınakların yüzde 60’ı özel, geri kalanı ise kamu tarafından finanse ediliyor. Kırsal alanlarda bulunan barınaklar, asgari hizmeti vermekle birlikte yaklaşık yüzde 40’lık bir kısmı sahiplendiriliyor.
İspanya’da eskiden sahipsiz köpekler barınaklara götürüldüklerinde saldırgan davranışlar sergilemeleri halinde belirli bir süre sonra uyutuluyordu. Ancak 2023’te çıkarılan bir yasayla bu uygulama yasaklandı. Yeni yasaya göre köpekler, sadece insanların veya hayvanların güvenliği veya kamu sağlığına yönelik bir risk oluşturduklarında ya da tedavisi olmayan, acı çeken bir hastalığa sahip olduklarında yetkili veterinerler tarafından uyutulabiliyor. Ayrıca tasma olmadan köpek gezdirme yasağı getirilirken, tüm evcil hayvanlara çip takılması ve sokaktan barınaklara getirilen hayvanların hemen kısırlaştırılması zorunlu hale getirildi.
Madrid yakınlarındaki “Salvando Peludos” adlı köpek barınağının çalışanı Jara Klea, İspanya’da terk edilen köpek sayısının azalmadığını ancak artık daha fazla yatırım, gönüllü yardımları ve barınak bulunduğunu belirtti. Barınaklarda bakılan köpeklerin çok daha iyi şartlarda olduğunu vurgulayan Klea, yatırım eksikliğinin halen devam ettiğini ancak olumlu yönde ilerlendiğini söyledi. Barınaklarda yaklaşık 80 köpeğe baktıklarını ve aylık bütçelerinin 3 bin avro civarında olduğunu paylaşan Klea, faaliyet, egzersiz ve uygun oyun alanları oluşturarak köpeklerin adaptasyon sürecini kolaylaştırmaya çalıştıklarını belirtti.
Sonuç olarak, İspanya’da sahipsiz hayvanların barınaklara getirilmesi ve uyutulması uygulamalarının yasaklanmasıyla birlikte, ülke genelinde daha bilinçli bir yaklaşımın benimsendiği ve hayvan refahının artırılması için çaba harcandığı görülmektedir. Klea’nın da belirttiği gibi, yatırım eksikliği olsa da olumlu adımlarla ilerleme kaydedilmekte ve hayvanların daha iyi şartlarda bakılmaları sağlanmaktadır.