The Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan bir yazıda, “Hizbullah ile topyekun savaş şimdi her zamankinden daha yakın” ifadesine yer verildi.

Yazıda, İsrailli kaynakların Hizbullah’a karşı “büyük bir operasyonun” mümkün olduğuna dair değerlendirmelerde bulunduğu bildirilmektedir.

Kaynaklar, bu operasyonun 4 ila 6 haftasında gerçekleştirilmemesi durumunda, 2025 yılı baharına kadar böyle kapsamlı bir saldırının yapılmasının imkansız ya da oldukça zor olabileceğini belirtti.

Ayrıca, İsrail’in kuzeyinde 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana en riskli döneme girildiği vurgulanmaktadır.

Yazıda, İsrail’in Hizbullah’la topyekun bir savaşa girmemesinin ana gerekçelerinden birinin, Hamas’ın Gazze’deki askeri varlığının ortadan kaldırılması hedefi olduğu ifade edilmiştir.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Hizbullah saldırıları karşısındaki kaygılarının, topyekun savaşın gerçekleşmemesinde etkili olduğu öne sürülmektedir.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Hamas’ın Refah’taki taburunun “yenilgiye uğratıldığını” belirtmesi ve Hizbullah’ın 25 Ağustos’ta gerçekleştirdiği saldırının “başarılı bir şekilde” bertaraf edilmesi, topyekun savaş kararı açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir.

Yazıda, İsrail ordusunun bu saldırı karşısında Lübnan’daki Hizbullah’a karşı “büyük stratejik bir zafer kazandığı” ve bunun Netanyahu’ya “yeni bir güven” sağladığı iddia edilmektedir.

İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı, 8 Ekim tarihinden bu yana sınır hattında “kontrollü gerilim” seviyesinde çatışmalar yaşamaktadır. İsrail ordusunun 30 Temmuz’da, Hizbullah’ın ikinci yetkilisi olarak kabul edilen Fuad Şükür’ü Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında etkisiz hale getirdiği dikkat çekmektedir.

25 Ağustos sabahı, Hizbullah’ın misillemeye hazırlandığı gerekçesiyle İsrail, Lübnan’a kapsamlı bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıklamıştır. Söz konusu saldırıya 100 savaş uçağının katıldığı belirtilmiştir.

Lübnan Hizbullahı, sıcak çatışma sonrası Tel Aviv çevresindeki Glilot askeri üssünü 300 Katyuşa roketi ve 20 İHA ile hedef aldığını açıkladı. İsrail ordusu, bu saldırının hava savunma sistemleri ve savaş uçaklarıyla önlendiğini savunmaktadır.

İsrail’e ait hava savunma sisteminden ateşlenen bir füzenin, İsrail donanmasına ait bir devriye botunun yakınında patladığı ve bu patlama sonucunda bir İsrail askerinin hayatını kaybettiği bildirilmektedir. Ayrıca, İsrail güçlerinin Lübnan’a yönelik saldırılarının devamında üç kişinin öldüğü kaydedilmiştir. Bu çatışma, 8 Ekim’den itibaren yaşanan askeri hareketliliğin en yoğun günlerinden biri olarak tarihe geçmiştir.

Kaynak: AA