İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ile birlikte 10 Yönetim Kurulu üyesinin, ‘basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘halkı yanıltıcı bilgileri alenen yaymak’ suçlamalarıyla 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandığı bildirildi.
Davanın ilk duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Silivri’deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun karşısındaki salonda gerçekleştirildi. Duruşmaya, tutuklu sanık Fırat Epözdemir’in yanı sıra İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu ve 9 tutuksuz sanık katıldı.
DURUŞMADA ÇOK SAYIDA AVUKAT HAZIR BULUNDU
Duruşmaya, çok sayıda sanık avukatı da katılım gösterdi. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.
İDDİANAMEDEN DETAYLAR
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, ‘PKK/KCK/YPG/YDG-H silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘terör örgütü propagandası yapma’ suçlamalarıyla hakkında soruşturma yürütülen ve çatışmada etkisiz hale getirilen terörist Nazım Daştan ile Cihan Bilgin’e dair İstanbul Barosu’nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamaların ardından yeni bir soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Sanıklar hakkında, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nden soruşturma izni talep edildiği ve Kaboğlu ile yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma izni verildiği kaydedildi.
BASIN AÇIKLAMASI MEŞRULAŞTIRMA OLARAK GÖRÜLDÜ
İddianamede, sanıkların açıklamalarında terör örgütü mensuplarını gazeteci olarak tanımladıkları, güvenlik güçlerinin öne çıkardığı operasyonları savaş suçu olarak değerlendirdikleri ifade ediliyor. Basın açıklamasının, terör örgütünün bölücülük hedeflerini meşru gösterme amacı taşıdığı değerlendiriliyor.
Ayrıca, öldürülen teröristlerin ‘çatışma bölgesinde hedef alınan gazeteciler’ olarak anılmasının, örgüt üyeliğini özendirdiği belirtiliyor. Bu durum, sanıkların ‘basın ve yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapma’ suçunu işlediklerinin tespitiyle sonuçlanıyor.
‘YANILTICI BİLGİYİ ALENEN YAYMA’ SUÇLAMASI
İddianamede, baronun sosyal medya paylaşımlarının toplum üzerindeki etkileri değerlendirildi. Paylaşımlarında, güvenlik güçleriyle teröristlere karşı meydana gelen çatışmalar hakkında yanıltıcı bilgilerle kamuoyunu yanıltmayı amaçladıkları ifade ediliyor.
Halk arasında korku veya panik yaratmaya yönelik hareket ettikleri iddiası da iddianamede yer almakta ve yaptıkları paylaşımlar ile ‘yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunu işledikleri kaydediliyor.
12 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEP EDİLİYOR
İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, sanıkların ‘basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamalarından 3 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
İddianamede ayrıca, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca bazı haklardan yoksun bırakılmalarının da istenildiği belirtildi.
TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELERİNİN ÖVÜLMESİ İDDİASIYLA SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri hakkında, sosyal medyada terör örgütü PKK üyeliği bulunan firari kişilerin övüldüğüne dair iddialarla soruşturma başlatıldığı bildirildi. Kaboğlu ve yönetim kurulu üyelerinin savcılıkta ifadelerinin alındığı ve Adalet Bakanlığı’ndan kovuşturma izni talep edildiği duyuruldu.
Ayrıca, Baro Başkanı Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri hakkında Avukatlık Kanunu çerçevesinde görevlerine son verilmesi için İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açıldığı da belirtildi. Mahkeme, Kaboğlu ve yönetim kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesine ve yeni seçim yapılmasına hükmetti.