İsrail’in Gazze’de aylardır devam eden sivil katliamları, sadece bölgede değil, dünyanın dört bir yanında vicdan sahibi bireyleri harekete geçirdi.
Bu duruma karşı çıkanların sayısı artarken, özellikle Batı’daki akademik çevrelerde baskıcı ve dışlayıcı tutumlarla yüz yüze kaldıkları görülüyor.
Bu olumsuz tutumun son kurbanı, kriptografi alanında önemli çalışmalara imza atmış olan Prof. Dr. Çetin Kaya Koç oldu.
KENDİ KURDUĞU DERGİDEN ATILDI
Dünya çapında kriptografi alanında tanınan bir isim olan Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü saldırıları eleştiren paylaşımları nedeniyle, kurucusu olduğu Journal of Cryptographic Engineering dergisinden ve Kriptografik Donanım ve Gömülü Sistemler Konferansı (CHES) yönetiminden çıkarıldı.
“KİMSE BENİ DEĞİŞTİREMEZ”
Koç, görevinden alınma sebebinin, İsrail’in Gazze’deki devam eden soykırımı konusundaki duruşu olduğunu belirtti. Kriptografi alanında birçok akademisyeni yetiştirdiğini ve bu konudaki meslek örgütlerinin kurulmasında öncülük ettiğini söyleyen Koç, “Atılma sebebini biliyorsunuz, Filistinlilerin haklarını destekliyorum ve bundan gurur duyuyorum. Kimse beni değiştiremez.” sözlerini kullandı.
GAZZE PAYLAŞIMLARI RAHATSIZ ETTİ
Kendi kurduğu dergiden kendisini arayarak sosyal medya paylaşımlarının rahatsız edici olduğunu ifade ettiklerini belirten Koç, karşı tarafın bu konuda açıklama yapmakta çekindiğini aktardı:
“Benim sosyal medya paylaşımlarımdan rahatsız olduklarını söylediler. Ben de ‘Nasıl bir rahatsızlık bu, açıklayın’ dedim. Ancak detay vermekten kaçındılar. Çünkü hukuki olarak onlar için bağlayıcı olabilir. Sonrasında ‘Sosyal medyadaki paylaşımlarım benim düşünce ve söz özgürlüğüme girer’ dedim. İstediğim gibi paylaşım yapabilirim. Benim üniversitem bana müdahale etmezken, benim kurduğum dergi ve konferansı yönetenlerden böyle bir şey duymayı kabul etmiyorum.”
“SİYASİ FİGÜR OLMAK İSTEMİYORUM”
Koç, dergi ve CHES’ten “hukuksuz bir şekilde” çıkarıldığını ifade ederken, bu durumu yaratanlarla “tartışmak veya savaşmak” istemediğini dile getirdi. Haksız yere ayrılmak zorunda kaldığı işinden dolayı siyasi bir figür olmak istemediğini belirten Koç, “Siyasi bir figür olmak istemiyorum. Onların istediği bu. Ama bu bir akademik özgürlük sorunudur.” şeklinde konuştu.
Bu durumun kendisine yapılan haksızlığı tarihsel bir not olarak kaydetmek amacıyla paylaştığını belirten Koç, kendisini radikalleştirmek isteyen karşı tarafa fırsat vermeyeceğini vurguladı.
“GAZZE DESTEĞİ YÜZÜNDEN ÇOK KİŞİ İŞTEN ATILDI”
Gazze’deki duruma duyarlı olanların dünyanın birçok yerinde işten çıkarıldığını ifade eden Koç, sözlerine şöyle devam etti:
“Benim durumum gibi, BBC, Columbia Üniversitesi ve Harvard’dan da birçok kişi atıldı. Almanya, İngiltere ve ABD bu konuda oldukça sert önlemler aldılar. Uluslararası Ceza Mahkemesi başkanının bile bir şekilde görevden alındığını düşünün. Böyle bir ortamda yaşıyoruz. Tarih derslerinde faşizm ve benzeri konuların abartıldığını biliyoruz. Aynı olay şimdi bizim başımıza geliyor.”
“BATI’NIN ULUSLARARASI MEDYASI VE HÜKÜMETLERİ ESİR ALINMIŞ DURUMDA”
Koç, Almanya, İngiltere ve ABD’nin İsrail yanlısı tutumlarının akademik özgürlükleri engellemesini eleştirerek, bu yanlış tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini kaydetti. “Ya geri adım atacaklar ya da daha da batacaklar. Son zamanlarda pek çok başbakan, ‘Sabrımızı tüketiyorsunuz’ diyor. Durum gerçekten ilginç ve Batı’nın uluslararası medyası ile hükümetleri esir alınmış durumda.” yorumunda bulundu.
Filistin’e destek veren bireylerin akademik özgürlüklerinin engellenmesinin olumsuz sonuçlar doğuracağını dile getiren Koç, bu durumu “duvara çarpmakta olan bir araba” olarak değerlendirdi.
“AVRUPA VE ABD GAZZE PLANINDAN DÖNMELİ”
Koç, Avrupa ve ABD’nin Gazze politikalarından dönmesi gerektiğinin altını çizerken, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ben de diğer binlerce akademisyen gibi, Filistin halkının haklarının tanınması gerektiğini ifade ettim. Eğer Gazze gerçekten boşaltılırsa bu büyük bir insani suç olur, bunun farkındalar. Geri adım atmaları için tedbirler almalı ve çözüme razı olmalılar.”