Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının yayılmasını önlemek için vatandaşlar dikkatli olmaya çağrılıyor.
Hayati tehlike arz eden bu virüse karşı alınacak basit önlemler, bireylerin ve toplumun sağlığının korunmasına katkı sağlayacaktır.
Mevsimsel değişiklikler ve çevresel faktörler sonucunda KKKA vakalarında artış yaşanabileceği belirtilerek, vatandaşların temkinli olmaları öneriliyor.
KENEYE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
KKKA virüsünü taşıyan kenelere karşı vatandaşların dikkat etmesi gereken önlemler açıklandı:
– Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi riskli bölgelere girilirken, vücudu kaplayan açık renkli kıyafetler giyilmelidir.
– Pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve dönüşte vücudun kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası gibi bölgelerinin dikkatlice kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.
– Hayvanlar üzerindeki kenelere elle dokunulmaması ve hayvanların kanı ile vücut sıvılarıyla temastan kaçınılması gerektiği ifade edilmiştir.
KENE ISIRINCA YAPILACAKLAR
– Vücuda yapışan keneye asla çıplak elle müdahale edilmemeli ve kolonya, sigara gibi maddelerle çıkarılmaya çalışılmamalıdır.
– Keneye maruz kalan bireylerin en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önemlidir.
– Kene teması sonrası 10 gün içinde halsizlik, ateş, iştahsızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler görülürse, derhal sağlık birimine gidilmelidir.