Son günlerde Kolombiya basınında yer alan haberler, ülkenin uzaktan kontrol edilebilir uçaklara olan ilgisinin arttığını ve bu bağlamda Kolombiya Hava Kuvvetleri’nin envanterini güçlendirme hedefini öne çıkardığını gösteriyor. Bahsedilen ilgi, özellikle yeterli irtifa ve otonom özelliklere sahip hava araçlarına yönelik.

Bu çerçevede, Kolombiya Hava Kuvvetleri’nden oluşan bir üst düzey subay heyeti, Bayraktar TB3 insansız hava aracının (SİHA) teknik özelliklerini detaylı bir şekilde incelemek amacıyla Türkiye’yi ziyaret etmeye hazırlanıyor. Bu ziyaretten beklentiler, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yeteneklerini daha yakından tanıma yolunda önemli bir adım niteliğinde.

Bayraktar TB3, dünya havacılık tarihinde bir ilke imza atarak kısa pistli bir gemiye inip kalkabilen ilk SİHA olarak dikkat çekiyor. Geçtiğimiz Ocak ayında, ROKETSAN’ın MAM-T mühimmatı ile gerçekleştirdiği ilk atış testinde hedefi tam isabetle vurmuştu. Bu başarı, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3’ün operasyonel yeteneklerinin bir göstergesi.

Kullanıcısının caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapıyor

19 Kasım 2024’te TCG Anadolu’nun 12 derece eğimli rampasından başarıyla havalanan Bayraktar TB3, Ege ve Akdeniz’in kesişim noktasında gerçekleştirdiği 46 dakikalık tarihi test uçuşu ile dikkatleri üzerine çekti. Bu uçuş sırasında, aynı kısa piste iniş destek ekipmanı kullanmadan başarıyla iniş yaparak dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Bu durum, SİHA’nın gemi üzerindeki kullanılabilirliği konusunda çarpıcı bir örnek oldu.

Bayraktar TB3, deniz testlerine de devam ediyor. Çanakkale açıklarında seyreden TCG Anadolu gemisi üzerinde yapılan ikinci uçuş testinde, yine iniş destek ekipmanı olmadan başarıyla iki iniş kalkış gerçekleştirdi. Bu testlerde, SİHA ortalama 20 bin feet irtifada uçtu ve parametrelerini başarılı bir şekilde tamamladı.

Bayraktar TB3, sınıfındaki diğer insansız hava araçlarına karşın önemli yenilikler sunuyor. Özellikle görüş hattı ötesi haberleşme yeteneği sayesinde, çok uzun mesafelerden kumanda edilebiliyor. Bu özellikler, SİHA’nın keşif-gözetleme, istihbarat toplama ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra edebilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla Bayraktar TB3, kullanıcılarının caydırıcı gücüne önemli katkılarda bulunuyor.

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önceki günlerde gerçekleştirdiği Endonezya ziyareti sırasında, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile Republikorp Kurucusu Norman Joesoef arasında “Bayraktar TB3 ve Bayraktar AKINCI İhracatına Yönelik Ortak Üretim Anlaşması” imzalandı. Bu anlaşma, Bayraktar TB3’ün ilk ihracatının Endonezya’ya gerçekleştirilmesini öngörüyor ve Türkiye’nin uluslararası savunma pazarındaki etkisini artırma adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA