Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kuraklık riski altındaki göllere ilişkin eylem planlarının hazırlanacağını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılı sonunda Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen Ulusal Su Kurulunun üçüncü toplantısının ardından, toplantıda alınan kararlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı, suyun insan refahı ve sürdürülebilir kalkınma açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı ve küresel iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki tehditlerine dikkat çekti.
Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirttiği gibi temiz suya erişimin bir “beka” meselesi haline geldiğini ifade etti. Bu anlayışla hareket ettiklerini ve su yönetimi ile ilgili önemli adımlar attıklarını dile getirdi.
“Su kayıp oranları indirilecek”
Bakan Yumaklı, ekonomik büyüme ve artan üretimle birlikte farklı sektörlerde su ihtiyacının da arttığını belirterek, su kaynaklarının daha verimli kullanılması gerektiğini söyledi. Tarımda sulama verimliliğini artırmak ve sanayide su tüketimini azaltmak için önümüzdeki dönemde daha fazla çaba sarf edeceklerini açıkladı.
Ayrıca, belediyeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmak amacıyla başlatılan “Belediye Su Kardeşliği” projesine bu yıl 15 yeni belediye daha katıldığını ve toplamda 62 belediyenin iyi uygulamalarını paylaşma imkanına sahip olacağını belirtti. İlk iki toplantıda alınan kararların somut ve çözüm odaklı bir şekilde hayata geçirildiğini vurgulayan Yumaklı, günümüzde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında akademisyenlerden bilgi aldıklarını ifade etti.
Yumaklı, 2023 yılında 26 havza su kurulu ve 81 il su kurulunun toplantılarının tamamlandığını ve Afyonkarahisar, Diyarbakır ve Trabzon valilerinin de bu toplantılarda öne çıkan konularla ilgili sunumlar yaptıklarını aktardı.
Bakan, kurulun aldığı ilk kararın, taslak Su Kanunu’na yönelik teknik çalışmaların tamamlanarak bu talebin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması sürecinin başlatılması olduğunu belirtti.
“Az su tüketen peyzajlara geçilecek”
Yumaklı, taslak Taşkın Kanunu ile ilgili teknik çalışmaların da tamamlanacağını söyledi. Fırat-Dicle Havzası’nda iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkileri üzerine araştırmalar yapılacağını ve kuraklıkla mücadele planlarının oluşturulacağını açıkladı. Kuraklık riski altında olan göllere yönelik eylem planlarının hazırlanması gerektiğini ifade ederek, Eğirdir, Akşehir-Eber, Manyas, İznik, Burdur, Bafa, Beyşehir ve Tuz gölü gibi sekiz göl için özel planlamaların yapılmasının önemine değindi.
Kuraklık stresi altında olan bir ülke olarak bu kararın alındığını vurgulayan Yumaklı, resmi kurum ve kuruluşlarda yeşil alanlar, parklar ve bahçeler için kurakçıl peyzaj uygulamalarına geçileceğini belirtti. Bu uygulamalar aracılığıyla su tüketimini büyük ölçüde azaltmayı hedeflediklerini ve günümüzde su tüketiminde yüzde 80’e kadar tasarruf sağlanmasının mümkün olduğunu söyledi.