Dünyadaki adaletsizliklerin ve eşitsizliklerin yol açtığı sorunlar, günümüzde en önemli meselelerden birini oluşturmaktadır.
Son yapılan bir analiz, dünya genelinde 295 milyondan fazla insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi.
RAPORUN DETAYLARI
Gıda Krizleri Küresel Raporu (GRFC), yardım kesintileri, savaşlar, iklim değişikliği ve ekonomik sarsıntıların, dünya genelindeki açlık ve gıda güvensizliğinin altıncı yılda da artmasına yol açtığını ortaya koydu.
300 MİLYONU AŞKIN RİSK ALTINDA OLANLAR
The Guardian’ın aktardığına göre, dünya genelinde akut gıda güvensizliğinin hızla arttığı bu dönemde, yaklaşık 300 milyon insan açlıktan ölüm tehlikesi yaşamaktadır.
Rapor, yükselen çatışmalar ve insani yardımlardaki kesintilerin yanı sıra iklim değişikliği ve ekonomik krizlerin de 2024 yılında 13,7 milyon insanı daha kronik gıda güvensizliği tehlikesine sürükleyeceğine dikkat çekti.
Bunun sonucunda, raporda incelenen 53 ülkenin nüfusunun yüzde 22,6’sının gıda güvensizliği yaşadığı ortaya kondu.
AÇLIK TEHLİKESİ EN YÜKSEK BÖLGELER
Raporda, “Artan çatışmalar, jeopolitik gerilimler, küresel ekonomik belirsizlik ve insani fonlardaki büyük kesintiler, akut gıda güvensizliğini derinleştiriyor.” ifadesine yer verildi.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen Entegre Gıda Güvencesi Aşama Sınıflandırması (IPC) çerçevesinde, “en ağır gıda yokluğu” ile karşılaşan insanların sayısının geçen yıl iki kat arttığı vurgulandı.
GAZZE’YE ÖZEL VURGU
Rapor, 19 aydır İsrail’in saldırıları, işgali ve ablukası altında bulunan Gazze Şeridi’ndeki durumu da detaylandırarak sundu.
Akut gıda güvensizliği durumu tespit edilen kişilerin yüzde 95’inin Gazze Şeridi’nde ve Sudan’daki çatışmaların sürdüğü bölgede yaşadığı belirlendi.
Ayrıca, Haiti, Mali ve Güney Sudan gibi diğer yerlerde de nüfusun büyük bir kısmı benzer gıda yokluğu sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır.
‘BÜYÜK BİR FELAKET’
IPC tarafından bu gıda yokluğu durumu, ‘felaket’ olarak nitelendirilmektedir.
2024 yılında Gazze’deki durumu inceleyen uzmanlar, burada yaşayan Filistinlilerin yarısının IPC’nin ‘felaket’ olarak tanımladığı şartlar altında hayat sürdüğünü belirtmiştir.