Kocaeli’de yaşayan ve İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nde eğitim gören üç lise öğrencisi, 2023 yılının haziran ayında görme engelli arkadaşlarının yaşamlarını daha da kolaylaştıracak bir yazılım geliştirmeye karar verdi. Bu üç genç; Rabia Azra Akhisar, Kaan Turgun ve Tarıkcan Karadeniz, geliştirdikleri uygulamanın adı “Avucumun İçi Gibi” olarak belirlendi. Uygulamayı hayata geçirmek için görme engelli bireylerin de görüşlerini alarak 6 aylık yoğun bir çalışma yürüttüler.

Geliştirilen bu mobil uygulama sayesinde görme engelli bireyler, sesli komutlar ve kullanıcı dostu betimlemeler ile yönlerini daha kolay bulabilecek. Ek olarak, görme engeli bulunmayan kullanıcılar, uygulamaya yükledikleri fotoğraflarla güzergahlarındaki direk, çöp konteyneri gibi engeller hakkında da bilgi verebilecekler.

Uygulamanın yapay zeka desteği ile geliştirilmesi hedefleniyor ve bu sayede mobil platformlarda görme engelli bireylerin kullanımına sunuldu. Öğrenciler, bu yazılımla, 2024 yılının mart veya nisan ayında yapılması planlanan TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrenci Proje Yarışması’nda birinci olarak Türkiye’yi uluslararası alanda temsil etmeyi amaçlıyor.

“Uygulamayı diğerlerinden ayıran özellik, betimleme fonksiyonu”

10. sınıf öğrencisi Rabia Azra Akhisar, geliştirdikleri proje ile görme engellilerin hayatını daha kolay hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Akhisar, projelerine duydukları güveni ifade ederek, “Bu uygulamanın alanında yenilikçi bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. En büyük dileğimiz, görme engelli bireylerin hayatına olumlu katkı sağlaması.” şeklinde konuştu. Ayrıca, görme engelli bireylerin sokakta daha rahat hareket etmelerini ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak istediklerini ekledi.

Uygulama Kullanımı

Diğer bir öğrenci Kaan Turgun, uygulamanın önemli özelliklerini anlatırken, görme engelli bireylerin uygulamayı kullanarak Google’ın konum servisini aktif ettiklerini ifade etti. Uygulama, yürürken karşısına çıkan 10 metre mesafedeki engelleri kullanıcıya bildirebiliyor. Turgun, “Görme engelli bireylerin yürüyüş ortalamasını hesapladık ve bu sayede kaç saniyede 10 metre mesafeyi katedebileceklerini belirledik.” dedi. Kaldırımda park halindeki araçlar, direkler, çöp kovaları gibi engellerin görme engelli bireyler için zorluk oluşturduğuna dikkat çekti.

Görme Engelli Bireyler İçin Uygulama

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış