USD39,85
%0.07
EURO46,98
%0.33
BIST10.232,32
%0.04
Petrol68,36
%-0.64
GR. ALTIN4.282,84
%0.55
BTC4.331.440,81
%-0.53
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Mağusa Festivali, Kültürün Kalbini Atlatıyor!

Mağusa Festivali, Kültürün Kalbini Atlatıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), arkeolojik ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan bir bölge. KKTC’de her yıl kültür ve sanata dair birçok festival gerçekleştiriliyor. Lefke, Güzelyurt, Girne, İskele, Lefke ve Gazimağusa gibi çeşitli yerlerde düzenlenen bu festivaller arasında, en uzun süreli olanı Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali olarak karşımıza çıkıyor.

Festivalin ilk adımları 1995 yılında, o dönemde Gazimağusa Belediye Başkanlığı görevini yürüten Oktay Kayalp tarafından atılmıştır. Bu yıl 30. yılına ulaşan festival, KKTC’lilerle 25. defa bir araya gelerek büyük bir ilgiyle karşılandı. Halkın festivali sahiplenmesi, etkinliğin uzun vadede sürdürülebilirliğini sağladığını gösteriyor. Mağusalılar, bu başarıyı elde etmiş durumdalar.

SANATA DEĞER

Festival sürecinde, KKTC’de bulunduğumuz sürede hem festival ekibi hem de belediye yetkilileri, bu önemli etkinliği yaşatmak için büyük bir gayret sergiledi. Mağusalıların, festival kapsamında gelen misafirlere gösterdiği içten ilgi ve konserler sırasında etkileşimde bulunmaları, sanatçının performansına kesintisiz bir odaklanma sağlaması, sanat ve sanatçıya verilen değeri ortaya koyuyor.

15 Temmuz’a kadar devam edecek olan festival için KKTC’de bulunduğumuz süre zarfında, etkinliğin kurucusu ve Belediye Başkanı olarak 20 yıl Gazimağusa’yı yöneten Oktay Kayalp ile mevcut başkan Dr. Süleyman Uluçay’a festivali sorduk.

‘DÜNYA TANIDI’

Kayalp, festivalin ilk yıllarında yerel yönetimlerin kültür ve sanat anlayışının çoğunlukla halk dansları ve gösterilerden ibaret olduğunu belirtti. Kayalp, “Festivalimizin içeriği ve geniş vizyonuyla, biz farklı sanat dallarını ülkemize kazandırdık ve yerel yönetimlerde sanatın daha kapsamlı bir şekilde ele alınmasına öncülük ettik. Bizden sonra pek çok belediye benzer çalışmalara imza attı. Festivalin en önemli özelliklerinden biri, yurttaşlarımıza dünyanın dört bir yanından izleyebilecekleri sanat etkinliklerini çok uygun fiyatlarla sunmamızdır. Farklı kültürlerin sanatını Mağusalılar ve Kıbrıslılar burada deneyimledi. Bu, yerel yönetim açısından önemli bir hizmetti” dedi.

Gazimağusa’nın dünya çapında kültürel mirası ve tarihi dokusuyla tanındığını belirten Kayalp, şunları ekledi: “Burası Shakespeare’in Othello’sunun şehri. Leonardo da Vinci’nin mimari tasarımlarının yapıldığı yer. Sürgün hayatı geçiren Namık Kemal’in kenti. Biz, bu kültürel mirasımızı sanatla harmanlayarak kenti dünyaya tanıtma noktasında öncülük ettik. Sanat, bu süreçte bize bir araç oldu; birçok ülkede etkinliklerimiz tanıtıldı. Mağusa’nın global anlamda bilinirliğini artırmamıza yardımcı olduk. Bunu, şehrimiz için iki önemli hizmet olarak değerlendiriyorum.”

‘ÖNEMLİ KATKI VE DEĞER’

Mevcut başkan Uluçay ise, Gazimağusa’nın KKTC’nin ikinci büyük şehri olduğuna dikkat çekerek, “Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali’nin ülkemizdeki kültür ve sanat festivalleri üzerine son derece olumlu bir etkisi olmuştur. Bunun hâlâ devam etmesiyle gurur duyuyoruz. Bu çalışmaların, festivalin ülkenin geneline önemli bir katkı ve değer sağladığına inanıyorum. Festivalin, gelecekte de yeni fikirler ve anlayışların ülkemize ulaşmasında köprü görevi göreceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

KAPANIŞ CANDAN ERÇETİN’LE

25’inci Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali, 15 Temmuz’a kadar sürecek. Etkinlik kapsamında, 7 Temmuz’da, Grammy adayı besteci, çok enstrümanlı müzisyen ve caz piyanisti Mehmet Ali Sanlıkol liderliğindeki Mehmet Ali Sanlıkol Quintet, Othello Kalesi’nde bir konser verecek. Othello Kalesi, 8 Temmuz’da Paris merkezli Collectif Medz Bazar’ı konuk edecek. Bu grup, konserde Türk ve Ermeni halk müziği geleneklerini modern düzenlemeler ve özgün bestelerle sahneleyecek.

10-11 Temmuz tarihlerinde ise Othello Kalesi’nde, Achilleas Grammatikopoulos’un yönetmenliğinde “Kalede Bir Gece” isimli oyun sahnelenecek. Oyun, Rum ve Türk iki Kıbrıslı çiftin kıskançlık ve çatışmalarla dolu gecesini merkezine alıyor. Festivalin kapanışı ise Türk müziğinin önde gelen sesi Candan Erçetin ile gerçekleştirilecek. Erçetin, Salamis Antik Tiyatro’da popüler şarkılarını seslendirecek. Tüm etkinlikler saat 21.00’de başlayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mağusa Festivali, Kültürün Kalbini Atlatıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!