Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, son dönemde Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumuna ilişkin ihbarlar üzerine tekrar harekete geçti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’nde, 2021 yılında meydana gelen müsilaj olayı sonrası oluşturduğu Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nu yeniden toplama kararı aldı. Bu toplantı, 25 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleşecek.
Bakanlık, Marmara Denizi’nin korunması amacıyla belirli eylem planları hazırladı. “Marmara Denizi Eylem Planı” ve “2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı” ile 22 maddeden oluşan kapsamlı bir program geliştirildi. Müsilaj Bilim Kurulu, özellikle son günlerde artan müsilaj ihbarları üzerine, bölgedeki kirliliği azaltmak ve izleme çalışmalarını yürütmek üzere yeniden faaliyete geçmiştir.
Toplantı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında yapılacak. Kurul, alanın uzman akademisyenleri ve Bakanlığın ilgili birimleri bir araya getirilecek. Amaç, Marmara Denizi’nde meydana gelen çevresel tehditleri değerlendirmek ve bu sorunların tekrarlanmaması için alınacak tedbirleri planlamaktır.
Toplantıya, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı, Marmara Belediyeler Birliği ve Marmara Araştırma Merkezi yetkilileri, Bursa Teknik Üniversitesi, İTÜ, Gebze Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi gibi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden akademisyenler katılacaktır.
Marmara’da 4 yılda 38 bin 545 denetim yapıldı, 268 tesis kapatıldı
Öte yandan, İstanbul’da 27 Haziran 2023 tarihinde yapılan Müsilaj Bilim Kurulu toplantısında, atık su arıtma tesislerinin geliştirilmesi yönünde kararlar alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 14 Ağustos 2023 tarihinde de müsilaj sorununa yönelik bir toplantı gerçekleşti.
Müsilaj sorunuyla ilgili olarak Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerin yerel yönetimleriyle 25 Aralık 2023 tarihinde, Bakanlık binasında bir başka toplantı yapılması öngörülmektedir.
2021 yılından bu yana Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj nedeniyle bölgede toplamda 38 bin 545 çevre denetimi yapılmış, bu denetimlerde çevre mevzuatına aykırı hareket eden 1.998 tesis ile 749 deniz aracına toplamda 1.227.363.368 lira ceza uygulanmıştır. Bunun yanı sıra, 268 tesis de faaliyetten men edilmiştir.
2023 yılı içinde ise 11.314 denetim gerçekleştirilmiş ve bu denetimler sonucunda 727 tesise 318.715.000 lira idari ceza uygulanmış, 88 tesisin faaliyetleri de durdurulmuştur.