Marmara Denizi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj tehlikesi ile birlikte Nilüfer Çayı, Gemlik Körfezi ve İznik Gölü’ndeki kirlenme sorunları üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bölgeyi havadan inceleme fırsatı buldu. Bu incelemelerin ardından Bursa’da kapsamlı bir çevresel denetim süreci başlatıldı.
376 SANAYİ VE 91 ATIK SU ARITMA TESİSİ DENETİME TABİ TUTULDU
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, merkez teşkilattan 35 denetim personelinin Bursa’ya gönderildiği ve bu ekibe 2’si Mobil Su ve Atıksu Analiz Aracı olmak üzere toplam 8 çevre laboratuvarının eşlik ettiği kaydedildi. Denetim süreci kapsamında, Bursa genelindeki 376 sanayi tesisi ile 91 atıksu arıtma tesisi incelendi. Bu tesislerden 55’i, Marmara Denizi Hidrolojik Havzası içerisinde yer alıyor.
EMİSYON DEĞERLERİ YERİNDE GÖZLEMLENDİ, SU ÖRNEKLERİ TOPLANDI
Sanayi tesislerinde baca gazı emisyon değerleri yerinde ölçüldü. Ayrıca, arıtma tesislerinin çıkış noktalarından su örnekleri alındı. Denetimlerin temel amacı; mevcut kirletici unsurların tespit edilmesi ve müsilajın tekrar yayılmasını engellemektir.
MARMARA’YA KIYISI OLAN İLLERDE KAPSAMLI DENETİM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Ocak ayından bu yana Marmara’ya kıyısı bulunan 7 ilde sürdürülen çevre denetimlerine de vurgu yapıldı. Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bursa, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’da toplam 447 atıksu tesisi kontrol edildi. Alınan 360 örnekten 62’sinin yasal sınırları aştığı, 11 belediye ve işletmenin ise arıtma yapmadan doğrudan deşarj ettiği belirlendi.
MARMARA’NIN KORUNMASI İÇİN 22 MADDELİK EYLEM PLANI HAZIRLANDI
Bakan Kurum’un, geçtiğimiz hafta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 2. Uludağ Çevre Forumu’nda yaptığı konuşmalar da dikkat çekti. Kurum, Marmara Denizi’nin korunmasına yönelik olarak hazırlanan 22 maddelik eylem planına uyulmasının ve ileri biyolojik arıtma tesislerinin acilen devreye alınmasının önemine vurgu yaptı.