Dünyanın en önemli merkez bankaları, faiz kararlarını sabit bir şekilde açıklarken, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu önemli ipuçları verdi. İki yıl süren “şahin” politikaların ardından, yılın başında “güvercin” beklentiler arttı. Ülkelerin ekonomik çerçevesine baktığımızda, ABD ekonomisinde yavaşlama beklentilerin tersine gerçekleşmedi. ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun sürdüğüne dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. Kanada Merkez Bankası (BoC), politika faizini yüzde 5’te sabit tuttu. Banka’nın açıklamasında parasal sıkılaştırma politikasının devam ettiği belirtildi.
Avrupa’da ekonomik belirsizlikler artarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç temel politika faizini sabit bıraktı. Lagarde, ekonomik göstergelerin zayıf kaldığını söylerken, iş gücü piyasasının güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) da politika faizini değiştirmedi. BoE Başkanı Andrew Bailey, henüz politika faizinde indirim adımı atamayacaklarını belirtti. Çin Merkez Bankası (PBoC) politika ve borç verme faizlerini sabit bırakırken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikasında değişikliğe gitmedi. BoJ, bir sonraki toplantı için faiz artırımı sinyalini verdi.
Güney Kore Merkez Bankası (BoK), faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 3,50 seviyesinde korudu. Türkiye’de ise haziranda göreve gelen ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele için birçok para ve maliye politikası adımı attı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yılın ilk aylarında ciddi derecede artırarak yüzde 45’e çıkardı. Geçen hafta politika faizini 250 baz puan yükseltirken, TCMB yetkilileri dezenflasyon için gerekli sıkı para politikasının devam etmesi gerektiğini belirtti.
Analistlere göre, TCMB enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasını sürdürecek. Politika Kurulu Özeti’ne göre, “Kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecek”.