Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, şubat ayı ödemeler dengesini açıkladı. Cari denge, şubat ayında 3 milyar 265 milyon dolar açık verdi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 2 milyar 106 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi verilerine göre, tanımlı dış ticaret açığı 4 milyar 751 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2 milyar 381 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti, bunun içinde seyahat kaleminin net gelirleri 1 milyar 957 milyon dolar oldu. Birincil gelir dengesi 849 milyon dolar net çıkış, ikincil gelir dengesi ise 46 milyon dolar net çıkış kaydetti.
Doğrudan yatırımların kaynaklı 142 milyon dolar net çıkış gerçekleşirken, portföy yatırımlarında 4 milyar 415 milyon dolarlık net giriş yaşandı. Yatırımlar altında incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasalarında 136 milyon dolarlık net satış, devlet iç borçlanma senetlerinde ise 98 milyon dolarlık net alış gerçekleşti. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 2 milyar 659 milyon dolar, Genel Hükümet 3 milyar dolar ve diğer sektörler 500 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 696 milyon dolar net artarken, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarında net azalış yaşandı.
Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 115 milyon dolar ve 265 milyon dolar net kullanım, Genel Hükümet ise 138 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi. Türkiye’nin şubat ayı ödemeler dengesi verilerine göre, cari işlemler hesabı açık verse de alt kalemler incelendiğinde farklı net çıkış ve girişler görüldü. Bu veriler, Türkiye ekonomisinin dış ticaret ve yatırım akımlarının detaylı bir şekilde incelendiğini gösteriyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı şubat ayı ödemeler dengesi raporu, ülkenin dış ticaret ve yatırım akımlarının durumu hakkında önemli bilgiler sunuyor.