8. İzmir Uluslararası Mizah Festivali, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği ile 2023 yılı itibarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen görkemli bir törenle başladı. Festivalin direktörlüğünü üstlenen Vecdi Sayar, bu yılki festivalin açılışında Türk edebiyatının önemli isimlerinden Aziz Nesin, Orhan Kemal ve Can Yücel’in yazılarındaki mizah unsurları ele alındı. Ayrıca, usta müzisyen Timur Selçuk da şarkılar ve danslarla anıldı. Belirli bir mizah anlayışına sahip olan Mercan Selçuk Dans Topluluğu, Timur Selçuk’un eserlerinden hazırlanan bir repertuvarı, Selçuk’un kızı Hazal Selçuk’un sesiyle sahneye taşıdı. Ayrıca, müzisyen Haluk Çetin, Can Yücel’in şiirlerini melodilerle birleştirerek seslendirdi. Festivalin açılışında, Aziz Nesin Mizah Ödülleri de sahipleriyle buluştu. Sinema ve tiyatro oyuncusu ile yönetmen olan Cengiz Bozkurt ve mizah tarihçisi Turgut Çeviker, ödüllerini festival direktörü Vecdi Sayar’ın elinden aldı.
BOZKURT: MİZAH ÇOK CİDDİ BİR İŞTİR
Açılış töreninde Aziz Nesin Mizah Ödülü’nü alan Cengiz Bozkurt, “Hayatımda aldığım en anlamlı ödüllerden biri oldu. Aziz Nesin, bu ülkenin insanını çok iyi tanıyan, kültürel kodlarına son derece hakim bir yazardı. Kendisi, mizahi bir dille inanılmaz tasvirler ortaya koydu. Son zamanlarda bazı eserler, sistematik bir biçimde yok sayılmaya çalışılıyor ancak Aziz Nesin unutturulamaz. Mizah, benim hayatımda önemli bir yere sahip. Tüm mizahçılar adına bu anlamlı ödülü alıyorum. Mizah çok ciddi bir iştir,” ifadelerini kullandı.
“KARİKATÜRCÜLER EN ZOR DÖNEMLERİNİ YAŞIYOR”
Aynı ödülü alan Turgut Çeviker ise mizah sanatının zorluklarına dikkat çekti. “Bu ödülü Tanzimat Dönemi’nden bugüne, modern teknoloji ile mizahi çalışmalarını kamuya ileten karikatürcülere ithaf ediyorum,” diyerek, karikatür sanatının tarih boyunca zor dönemler geçirdiğini ifade etti. Çeviker, günümüzde karikatürün artan baskılarla karşı karşıya olduğu ve karikatürcülerinin en zor dönemlerini yaşadığını vurguladı.
YALÇIN ÇETİN’İN 100. DOĞUM YILINDA ‘YALÇIN ÇETİN’ SERGİSİ
Festival dahilinde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açılan sergiler, mizahseverlere keyifli anlar yaşattı. Türkiye’nin modern karikatürünün öncülerinden Yalçın Çetin’in 100. doğum yılı onuruna düzenlenen ‘Yalçın Çetin’ sergisi, Schneidertempel Sanat Merkezi aracılığıyla hayata geçirildi. Serginin danışmanlığını mizah tarihçisi Turgut Çeviker, küratörlüğünü ise mimar ve karikatürist Sevda Deniz Anıl üstlendi.
‘TASARIMCILARIN GÖZÜNDEN-AZİZ NESİN KİTAP KAPAKLARI’ SERGİSİ
Festivaldeki diğer bir sergi ise, Aziz Nesin Arşivi’nden derlenen ‘Tasarımcıların Gözünden-Aziz Nesin Kitap Kapakları’ başlığını taşıyor. 1955 yılından günümüze kadar olan kapakların sergilendiği bu bölüm, izleyicilere nostaljik bir yolculuk sundu. Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin, “Babamın eserleri zamanın ve coğrafyanın ötesindeydi,” dedi ve sergide Türk grafik sanatının ustalığını bir kez daha gördüğünü belirtti.