DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıların birinci yıl dönümünde, Türkiye’den İsrail’e giden ticari gemilerle ilgili olarak soru önergesi verdi. Yeneroğlu, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi ve Batı Şeria’ya yapılan saldırılarla birlikte Türkiye ile İsrail arasında yaşanan yoğun gemi trafiğinin gerekçelerinin açıklanmasını talep etti.
Yeneroğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergesinde, son bir yıl içerisinde Türkiye’nin İsrail ile olan ticaretinin sürekli devam ettiğinin ve bu durumun resmi kayıtlarla onaylandığının altını çizdi.
Kendi önergesinde Yeneroğlu, Bakan Bolat’a şu soruları yöneltti: “Resmi olarak Türkiye-İsrail arasındaki ticaret yasaklanmışken, bu gemi trafiği nasıl açıklanabilir?”
Yeneroğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine dayanarak Filistin’e yapılan ticaretin %525 oranında artığını belirtti ve bu artışın sebebini sordu. Ayrıca, Filistin’in Türkiye’den herhangi bir insani yardım veya ihraç malzemesi talep edip etmediğini sorguladı.
Filistin’e gönderilen malzemelerin neler olduğuna dair sorular yönelten Yeneroğlu, savaş ve abluka altındaki Filistin’e hangi tür malzemeler gönderildiğini de merak etti. “İsrail ile yapılan ticaretin yasaklanmasından önce ve sonrasında gönderilen malzemeler aynı türden mi?” şeklindeki sorusu da dikkat çekti.
Bunun yanı sıra, 2023 ve 2024 yılları arasındaki ihracat hacmi hakkında bilgi isteyen Yeneroğlu, son iki yılda Türkiye ile Filistin arasındaki ticaretteki değişikliklerin nedenini de sorguladı.
Filistin’e gerçekleştirilen ticaret ve gönderilen malzemelerle ilgili Bakanlığın herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağını da yineledi. Türkiye’den İsrail’e son bir ay içinde 88 geminin gittiğini ve 4 geminin hâlâ seyrüseferde olduğunu belirten Yeneroğlu, bu gemilerin neden İsrail’e yönlendirildiğini sordu.
Yeneroğlu, Türkiye’den ayrılan gemilerin belgelerinin, malzemelerin Filistin’e götürüldüğü şeklinde düzenlenmesine dair iddiaların doğruluğunu sorguladı. Ayrıca, Filistin’deki bazı şirketlere bu kapsamda komisyon ödendiğine dair iddiaların gerçek olup olmadığını da sordu.
Ticaretin, Türkiye tarafından gönderilen malzemelerin Yunanistan, Romanya ve İtalya gibi ülkelerde kurulan şirketler üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini merak eden Yeneroğlu, Azerbaycan’dan İsrail’in ihtiyaç duyduğu petrol ve yakıtın Türkiye üzerinden nakledildiğine dair iddiaları da gündeme getirdi.
Son olarak, Ticaret Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, Filistin, Yunanistan, Romanya ve İtalya gibi ülkelerle Türkiye arasındaki dış ticaretteki yüksek artışın sebeplerini açıklayıp açıklayamayacağını sordu.