Musiki Muallim Mektebi’nin 100. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen panel ve dinletide, müzik eğitiminde uzmanlaşmış konuşmacılar bir araya geldi. 19 Ekim’de Süreyya Operası’nda gerçekleşen etkinlikte, Prof. Dr. Cihat Aşkın, Prof. Çiğdem İyicil, Prof. Dr. Zafer Kurtaslan ve Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir gibi isimler katılım gösterdi.
Panelin ardından “Musiki Muallim Mektepli Besteciler” başlıklı dinletide, piyanist İrem Yalçıner’in eşliğinde Dr. Mete Gökçe’nin yönettiği 100 Ses Oda Korosu, Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç koristlerle birlikte, Osman Zeki Üngör ve Veli Kanık’a ait koro eserlerini performans sergiledi.
Yazar ve müzikolog Ersin Antep, slaytlar eşliğinde sunduğu panelde, 1 Kasım 1924’te kurulan Musiki Muallim Mektebi’nin halk müziği eğitimine katkılarını ve önemini vurguladı. Ayrıca, geçmişle günümüz müzik eğitimi arasındaki karşılaştırmalara yer verildi ve mevcut eksiklikler ele alındı.
İTÜ Konservatuvarı’nın önceki müdürü olan keman sanatçısı Cihat Aşkın, yoğun konser programlarının yanı sıra Anadolu’da gerçekleştirdiği projelerle genç müzisyenlerin yetişmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Aşkın, büyük şehirlere yönlendirilmemiş sanatçıların Anadolu’daki potansiyeli keşfetme noktasında zorlandıklarını ifade etti.
Küçük yaşlardan itibaren konservatuvar eğitiminin önemi ile kültür ve sanat eğitimini paralel olarak yürütmenin gerekliliğine dikkat çekti. Toplum bilincine sahip müzisyenlerin yetiştirilmesinin önemini vurgulayan Aşkın, müzik eğitiminde bütünlük sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’nin tek Müzik Eğitim Fakültesi’nin Rektör Yardımcısı Zafer Kurtaslan, okul öncesi ve engellilere yönelik müzik öğretmenliği kadrolarının açılması hususunda Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği eksikliğine dikkat çekti.
Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Mehmet Ali Özdemir, müzik eğitiminin nicelik olarak arttığını ancak nitelik olarak azaldığını istatistiklerle destekleyerek, kadrolu müzik öğretmeni yetersizliği sorununu gündeme getirdi. Eğitimdeki yanlış bilgilere de değinen Özdemir, uzmanlara danışmadan hazırlanan okul kitaplarının eğitim kalitesine zarar verdiğini belirtti.
Halen Maltepe Üniversiteleri Konservatuvarları Müdürlüğünü yürüten keman sanatçısı Çiğdem İyicil, Musiki Muallim Mektebi’nden yetişen öğretmenlerin eğitime sağladığı katkıları kendi deneyimleriyle aktardı. İyicil, genç müzisyenlere seslenerek iyi bir eğitim almanın önemini vurguladı.