Geçtiğimiz günlerde mahallesindeki sokak hayvanlarına sahip çıkan Necla Teyze (Ülker Güleryüz), sosyal medya üzerinden hedef gösterilerek büyük bir linç kampanyasına maruz kaldı. Bu trajik olayın ardından Necla Teyze, son yolculuğuna uğurlandı. Olayın gelişimiyle birlikte tepkiler çığ gibi büyümeye devam ederken, Altındağ Belediye Başkanı ve Güvenli Sokaklar Derneği (Güsoder) de bu tepkilerin odağı haline gelmiş durumda.
Güsoder, sosyal medyada Necla Teyze’ye yönelik gerçekleşen hedef gösterme eylemlerinde önemli bir rol oynamakla suçlanıyor. Güsoder üyelerinin, sokak hayvanlarına sahip çıkma niyetiyle hareket eden vatandaşları nefret suçu işlemeye teşvik ettiklerine dair iddialar, sosyal medya kullanıcıları tarafından dile getiriliyor. Kullanıcılar, Güsoder’in üye ve destekçilerinin “şifreli konuşmalar” yaparak toplumu kışkırttığını, hatta “ava çıkma” benzeri davranışlarla bu durumu daha da dramatikleştirdiğini eleştiriyor. Bu hafta içinde pek çok gazeteci, konuya dair yaptıkları araştırmaları kamuoyuyla paylaştı.
Öte yandan, sosyal medya paylaşımları ve kamuoyundaki tartışmalar arasında “itperest” gibi rahatsız edici bir tanımın ortaya çıkması da dikkat çekiyor. Bu terim, sokak hayvanlarını seven insanlara yönelik olumsuz bir anlam yükleyerek, lümpen ve merhametsiz bir tablo çiziyor. Necla Teyze’nin hayatını kaybetmesinin ardından Hüdapar Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun yaptığı “Köpekperestleri sevmiyoruz” gibi ifadeler, toplumda derin bir tepki yarattı. Bu tarz açıklamalara, toplumsal duygulardan uzak olduğu düşünülen bir yaklaşım olarak bakılıyor.
Bir yaşlı kadının hedef gösterilerek şüpheli bir şekilde ölmesi sonrasında yapılan bu açıklamaların, vicdanı olan insanlar için kabul edilemez olduğu savunuluyor. Toplumun birçok kesiminde, bu açıklamalara karşı derin bir rahatsızlık ve tepkisel bir karşı duruş mevcut. Sosyal medyada, “Öylesine farklıyız, çok şükür hep de farklı kalalım!” sloganıyla, bu tür söylemler karşısında güçlü bir duruş sergileniyor.
Ancak, sosyal medya üzerinden yapılan linçler ve çeteleşen gruplar, Türkiye’de büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Birçok siyasetçi, bu tür grupların eylemlerini cesaretlendiren, tehlikeli ve patavatsız açıklamalar yapıyor. Necla Teyze’nin ölümüne neden olan etmenlerin araştırılması için bir kararlılık gösteriliyor ve “Bu böyle yarım kalmayacak!” ifadesi, olayın üzerindeki karanlık noktaların aydınlatılması için bir motivasyon kaynağı haline gelmiş durumda.
Hedef gösteren sosyal medya hesaplarının paylaşılmaya devam ettiği ve şikayet edilmeye başlandığı gibi, vicdan sahibi herkesin bir araya gelerek bu sosyal sorunla mücadele etmesi gerekiyor. “Tarihin vicdânî tarafında yer aldık ve doğru olanı yaptık” diyerek söylem geliştiren köpekperest insanlara olan selamın, bu mücadelede birliğin ve dayanışmanın sembolü olması hedefleniyor. Burada son olarak, özellikle soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarına su ve yiyecek bırakmayı ihmal etmemek gerektiği hatırlatılıyor, zira suların donma riskinin yüksek olduğu belirtiliyor.