Adıyaman Müze Müdürlüğü ekipleri, Malatya ile Nemrut Dağı’nın kesiştiği dağlık alanda yer alan Sincik ilçesine bağlı Taşkale köyü kırsalında tarihi bir yapının varlığına dair bilgi aldılar. Bu bilgiler üzerine harekete geçen ekipler, belirtilen bölgede kapsamlı bir inceleme gerçekleştirdi ve burada yer alan yapının, taş ve tonoz kemerlerle inşa edilen Selçuklu dönemine ait bir han olduğunu tespit ettiler.
Adıyaman Müzesi Müdürü Mehmet Alkan, kendilerine ulaşan bilgiler doğrultusunda bölgeye geldiklerini ve tarihi hanın tespitini gerçekleştirdiklerini belirtti. Alkan, tarihi hanın Nemrut Dağı eteklerinde yer aldığını ve bu tarihi yapının özelliklerini şu sözlerle açıkladı:
“Bu alan, yaklaşık 17 ila 21 metre arasında değişen duvar uzunluklarına sahiptir. Yapının üst kısmı tonozlarla örtülmüş olup, 3 tonozlu yapı dikkat çekmektedir. Bu tonozlu yapıların güney kısmı hariç diğer bölümler günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Ayrıca, yapı incelendiğinde kim tarafından inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Malatya ile Harput arasındaki Yer Hanı ile benzerlik göstermektedir.”
Tarihi hanın geçmişine dair bilgiler veren Alkan, “Burası, Erzincan ve Malatya’daki hanların yapı özellikleri ve benzerlikleri nedeniyle milattan sonra 13’üncü yüzyıla tarihlenmektedir. Yani bu yapı günümüzden yaklaşık 750 yıl önce inşa edilmiştir,” dedi.
HAN, EVLİYA ÇELEBİ’NİN “SEYAHATNAME”SİNDE DE GEÇİYOR
Tarihi hanın Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eserinde de yer aldığına dikkat çeken Mehmet Alkan, “Hanın bulunduğu alan bir kasabayı andırıyor ve burada bir köprü de bulunmakta. Seyahatname’de Sürre kasabasından da bahsedilmektedir. Alkan, bölgeyi temiz suyu, hoş havası, cami, han ve hamamlarla dolu şirin bir kasaba olarak tarif ettiğini belirtti. Bizler de bu alanın, Sürre kasabası olduğunu düşünmekteyiz,” açıklamasını yaptı.