CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fas’ın başkenti Rabat’ta gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Prezidyum Toplantısı’na katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada, dünya genelinde sağ popülizmin, radikal sağ eğilimlerin ve seçimli otoriterliğe dayanan siyasi yaklaşımların etkisinin giderek arttığını vurguladı. Özel, bu durumun demokrasinin temel ilkeleri ve insan haklarıyla çatıştığını belirtti. Ayrıca, bu siyasi yaklaşımların toplumsal kutuplaşmayı artırdığını, toplumsal değişim taleplerini engellediğini ve kadın hakları, emek hakları ile çevre hakkı gibi bir dizi temel hakkın ihmal edildiğini ifade etti.

Özel, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı’nın 2023-2024 İnsani Gelişme Raporu’na atıfta bulunarak, demokrasinin temel kurallarını ve kurumlarını aşındıran liderlerin güçlerini artırdığına, buna karşın demokrasiye yönelik global destek oranlarının yüzde 90 civarında olduğuna dikkat çekti. Bu çelişkili durumu “Demokrasi paradoksu” olarak adlandıran Özel, bu paradoksu aşmanın ancak sosyal demokrat bir anlayışın kararlı siyasi iradesiyle mümkün olabileceğini dile getirdi ve bu iradenin dünya çapında toplumsal destek gördüğünü vurguladı.

‘Yükü adil paylaşalım’

Özel, tüm dünyayı etkileyen ciddi bir düzensiz göç krizine de değindi. Göçmenlerin ekonomik ve toplumsal sorunların kaynağı olarak gösterilmesinin radikal sağ politikaları tetiklediğini ve bunun da yabancı düşmanlığını körüklediğini belirtti. Göç ile ekonomi, güvenlik ve toplumsal sorunlar arasındaki ilişkinin toplumun, siyasetten bu sorunlara çözüm bulmasını beklediğini ifade etti. Orta Doğu, dünya nüfusunun yüzde 5,5’ini oluşturmasına karşın, dünya çapındaki sığınmacı ve göçmenlerin yüzde 58’inin bu bölgede yaşadığına ve Türk topraklarında da en büyük Suriyeli göçmen nüfusunun bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye’yi bu konuda en çok sıkıntı yaşayan ülkeler arasında gösteren Özel, maliyet ve yükler konusunda adil bir paylaşım yapılması gerektiğini vurguladı.

‘Filistin’de adil ve kalıcı çözüme ihtiyaç var’

Özel, Gazze ve Suriye’deki gelişmelerin dünya gündeminde öncelikli yer edinmesi gerektiğini belirterek, sosyal demokratların bu konularda dayanışma içinde olup barış ve insan haklarını savunma konusunda sorumluluk taşıdıklarını ifade etti. Filistin’deki insanlık dramına derhal son verilmesi gerektiğini, adil ve kalıcı bir çözüm için tüm sosyal demokrat partilerin iş birliği yapması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda Suriye’ye yönelik olarak da, tüm vatandaşların haklarının anayasal güvenceye kavuşturulması, tüm kimliklere ve inançlara saygılı bir demokratik rejim kurulmasının elzem olduğunu vurguladı. Bu süreçte Suriye’nin toprak bütünlüğüne de dikkat edilmesi gerektiğini ekledi.

Özel, sözlerini