Petük, ilk kişisel sergisi “Susmuşlar Bahçesi” ile görüntü, bellek ve kayıp temalarının arasındaki etkileşimleri ele alıyor. Bu sergide, sanatçı görüntüyü tuval üzerinde akrilik ve yağlı boya teknikleriyle resim diline taşırken, kadraj, bulanıklık ve ışık gibi fotoğrafik unsurları kullanıyor. Sanatçının amacı, netlikten ziyade hatırlama üzerine odaklanarak bir görsel düşüncelik yaratmak.
YAŞAMANIN BELİRSİZLİĞİ
Sergideki eserler üç ana kategori altında toplanıyor. Bu kategoriler arasında yolculuk sırasında zihinde şekillenen yüzeyler, figürlerin ön planda olduğu resimler ve tekinsiz bir orman atmosferi sunan kompozisyonlar bulunuyor. Bu eserlerin ortak özelliği, hepsinin bulanık bir yapıya sahip olması. Petük, eserlerinde bulanıklığı bir imza gibi kullanırken, “Çizmeye ilk başladığımda daha net yapıyordum resimleri. Ancak zamanla yolda benimle birlikte olan o hikâyelerin de belirsiz olduğunu fark ettim. Yaşamak da aslında biraz belirsiz bir şey. Belirsizliğin içerisinde yaşam beliriyor.” diyerek bu yaklaşımını açıklıyor.
Sanatçı, “Doğada karşılaştığım, hepimizin deneyimlediği olguları ortak akılla hikâyeleştirmek istedim. İnsana dair olan her şeyi; güçlüleri, güçsüzleri, uyumsuzları, güzelleri ve çirkinleri, ağaçlarla ifade edebilirim.” diyerek tekinsiz bir atmosfer yaratan orman kompozisyonlarına nasıl yöneldiğini ifade ediyor. Çalışmalarında tekrar eden servi ağacının dikkatini çektiğini belirten Petük, “Bu ağaçların neden tekrar ettiğini düşündüm.” diyerek servi ağacının mitolojik hikâyesini araştırmaya başladığını anlatıyor. Mitolojide Apollon ve Kiparissos arasındaki hikâyeyi paylaşarak, “Kiparissos, bir çobandır ve Apollon ona âşık olur. Bir gün ok talimi sırasında Apollon, onu kıskanarak geyiğini öldürtür. Kiparissos, bu olayla deliye döner ve Apollon’dan intihar etmek istediğini söyler. Bunun üzerine Apollon, Kiparissos’u ölümsüz bir servi ağacına dönüştürür, bu yüzden servinin yas sembolü olduğu düşünülür.” sözleriyle, yaratıcılığında ağaçların ve orman kompozisyonlarının etkisini açıklıyor. Ayrıca, John Berger’ın “Ağaç çıplaktır ama ölüleri saklıyor.” ifadesinin de kendisi üzerinde derin bir etki yarattığını dile getiriyor.
Petük’ün aile, yollar, bellek, yas ve tekinsizlik temalarını derinlemesine ele alan sergisi “Susmuşlar Bahçesi”, 14 Haziran’a kadar Kairos’ta ziyaret edilebilir. Sergi, huzurlu bir ürperti hissi sunarak izleyicinin ruhuna iyi gelecektir.