Ticaret Bakanı Ömer Bolat, denetimlerin devam edeceğini belirterek, “Ramazan ayında da denetim çalışmalarımızı yoğunlaştırarak, bu mübarek ayın en güzel şekilde geçirilmesi gayreti içindeyiz.” dedi.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Türkiye’de vatandaşların mağduriyet yaşamaması, piyasa koşullarında adil rekabetin sağlanması ve fiyatların fahiş yükseltilmesi ile stokçuluk gibi usulsüz uygulamaların önlenmesi için Ticaret Bakanlığı, ramazan ayı öncesinde piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerine hız vermiştir. Bu çalışmalar, ülkede genel bir ekonomik denetim sağlama amacını taşımaktadır.
Bakanlık, ocak ayından bu yana ülke genelinde yaklaşık 11 bin işletmeyi ve 152 binden fazla ürünü denetleyerek haksız fiyat artışları ve stokçuluk durumlarını gözlemlemiştir. Bu denetimlerin odaklandığı başlıca alanlar, ramazan sofralarında sıkça yer alan un, ekmek, yağ, süt ve süt ürünleri, yumurta, kırmızı ve beyaz et ile baklagil gıdaları gibi temel gıda maddeleridir.
Denetimlerin yanı sıra, temizlik ürünleri ve kişisel bakım malzemelerine de özel bir ilgi gösterilmiştir. Her türlü temizleyici, deterjan, sabun, şampuan ve diş macunu gibi malzemelerin incelendiği bu süreçlerde, tüketici sağlığını gözetmek ve haksız uygulamaları ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır.
Manipüle edici tüm girişimlere karşı idari yaptırımlar uygulanacak
Ramazan ayına yaklaşırken denetimlerin artırıldığı belirtildi. Temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ulaşımda piyasa düzenini aksatabilecek tüm manipülatif girişimler tespit edilirse, idari yaptırımların uygulanacağı ifade edilmiştir. Fahiş fiyatlar ve stokçulukla ilgili işlemler ise, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından ele alınacaktır. Bu kurul, tüketici haklarının korunmasına yönelik olarak olumsuz durumları tespit edip, gerekli yaptırımları devreye alacaktır.
Denetimlerde fahiş fiyat uygulamalarına karşı belirlenen cezalar 143 bin 930 TL ile 1 milyon 439 bin 300 TL arasında değişirken, stokçuluk girişimleri için bu cezalar 1 milyon 439 bin 300 TL ile 17 milyon 271 bin 600 TL arasında olabileceği ifade edilmiştir. Bu rakamlar, piyasa istikrarına yönelik kesin bir uyarı niteliğindedir.
“Fahiş fiyat girişimleri CİMER ve e-Devlet’ten şikayet edilebilir”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ramazan ayı öncesinde gerekli denetimlerin sürmekte olduğuna ve özellikle gıda sektörünün yakından takip edildiğine vurgu yapmıştır. Piyasa koşullarını daha adil, rekabetçi ve istikrarlı hale getirmek için bakanlık olarak gerekli önlemleri aldıklarını belirten Bolat, manipülatif fiyat artışlarının önüne geçme amacı taşıdıklarını dile getirmiştir.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini belirten Bakan Bolat, eğer ihtiyaç duyulursa ilave tedbirlerin ivedilikle uygulanacağını da eklemiştir. Vatandaşların karşılaştığı fahiş fiyat ve stokçuluk durumlarını CİMER, e-Devlet mobil uygulaması veya Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi üzerinden bildirebileceği bilgisi verilmiştir. Bakanlık, piyasa denetimlerinin arkasında durarak, vatandaşların her zaman yanında olduğunu ifade etmektedir. Ramazan ayında da bu mübarek ayın en güzel şekilde geçirilmesi için denetim çalışmalarının yoğunlaştırılacağını belirtmiştir.