NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 23-25 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan NATO zirvesine ev sahipliği yapacak olan Hollanda Başbakanı Dick Schoof ile birlikte Brüksel’deki NATO karargahında ortak bir basın toplantısı düzenledi.
“DAHA FAZLA SAVUNMA HARCAMASI YAPMAZSAK GERÇEKTEN BAŞIMIZ DERTTE”
Rutte, zirvenin ana gündeminin savunma harcamalarının ve üretiminin artırılması olacağını vurgulayarak, “Eğer savunma harcamalarımızı yüzde 2 seviyesinde tutmaya devam edersek, kendimizi şu anda koruyabiliriz. (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin saldırıya geçerse, tepki verişimiz yıkıcı olacaktır. Ancak, benim asıl endişem, 3 ila 5 yıl sonrasını kapsamaktadır. Bazıları daha uzun bir süre, yani 7 yıl sonrasını dahi öngörüyor. Fakat en azından öngörülebilir bir gelecekte, daha fazla savunma harcaması yapmazsak, gerçekten zor durumda kalabiliriz.” dedi.
Bu tehdidin yalnızca Rusya ile komşu olan Estonya ve Polonya gibi ülkelere yönelik olduğu yanılgısına düşülmemesi gerektiğini belirten Rutte, “Rusya’nın yeni füze teknolojileri sayesinde durum artık böyle değil. Polonya’ya yapılan bir saldırıyla Rotterdam’a gerçekleştirilecek bir saldırı arasındaki süre yalnızca beş dakika. Yani tartışmasız, hepimiz NATO’nun doğu kanadında yer alıyoruz; sadece haritada değil.” ifadesini kullandı.
Rutte, zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’nin katılıp katılmayacağı sorusu üzerine, “Henüz program netleşmedi.” yanıtını verdi.
SAVUNMA SEKTÖRÜNÜN TÜM PAYDAŞLARI LAHEY’DE BULUŞACAK
Hollanda Başbakanı Schoof ise, ülkesinin İttifak’ın kuruluşundan bu yana ilk kez bir NATO zirvesine ev sahipliği yapacağının altını çizerek, bu durumu mümkün kılan eski Başbakan Rutte’ye teşekkür etti.
Schoof, ev sahibi ülke olarak tüm müttefikleri ortak bir zemin etrafında bir araya getirme çabası içinde olduklarını belirterek, “Lahey’de, tüm üye ülkelerin destekleyebileceği anlaşmalar sağlamak adına çalışacağız.” dedi.
Schoof, “Rusya artık bir savaş ekonomisi. Bu nedenle Avrupa savunma sanayisini geri planda bırakmak lüksümüz yok.” diyerek, zirvede NATO topraklarındaki fabrikaların tam kapasiteyle çalışmaya başlaması ve daha fazla malzemenin yenilikçi yöntemlerle üretilebilmesi için gerekli desteğin nasıl sağlanacağını tartışmak üzere kamu otoriteleri, şirketler ve savunma sektörü uzmanlarını bir araya getireceklerini ifade etti.