Suriye’de 1963’de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık kanlı iktidarı, 2011’de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılmak istenmesiyle patlak veren iç savaşta, başkent Şam’ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü.
Suriye’de, Beşşar Esed rejiminin kaybı sonrada başkent Şam’a rejim karşıtı güçlerin girmesiyle derin bir dönüşüm yaşandı. Başkentte vatandaşlar, rejim karşıtı güçlerin kente girmesini kutladı. Başkent Şam’daki göstericiler, kritik öneme sahip yerleşim bölgelerine girmeyi başardıklarında Esed yönetimi için tehdit büyümüş oldu.
Silahlı grupların Şam’ın güney banliyölerine girmesi sonrasında, rejim güçleri farklı noktalarından çekilmeye başladılar. Akşam saatlerinde başkentin çeşitli mahallelerinde halk rejime karşı ayaklanırken, rejim unsurları ise Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanından geri adım attı.
Göstericilerin stratejik yerleşkelere girmesiyle, siyasal konjonktürde önemli değişimler ortaya çıkmaya başladı. Şam’da iktidarın sembolü olan Sednaya Hapishanesi’nde tutuklu bulunan pek çok kişi, özgürlüklerine kavuşturulmuş oldu.
BÜYÜK BİR SORU İŞARETİ: BEŞŞAR ESED’İN AKIBETİ NE OLACAK?
Beşşar Esed’in durumu şu an bulunmakta olduğu yerin belirsizliği ile daha da karmaşık hale geldi. Esed’in bir uçağa binerek başkent Şam’ı terk ettiği iddiaları, sosyal medyada yankı buldu. Uçuş takip sistemleri, Şam’dan kalkan bir uçağın Humus’un batısında son görüldüğünü fakat daha sonra radardan kaybolduğunu göstermekteydi.
Ayrıca, bu uçağın aniden alçalmış olduğu ve olağandışı manevralar yaptığı iddiaları, çeşitli spekülasyonları da beraberinde getirdi.
ŞAM’DA REJİM KARŞITI GÜÇLER İÇİN DAHA BÜYÜK BİR ALAN AÇILIYOR
Şam, rejim karşıtı silahlı grupların kontrol altına alması ile birlikte, siyasi iktidarın ne kadar güvenli olduğu da sorgulanır hale geldi. Göstericilerin başkentin güney banliyölerine etkili girişleri sırasında, hükûmetin kontrol gücü ciddi şekilde azalmış oldu.
BAAS REJİMİNİN 61 YILLIK HÂKİMİYETİ SON BULUYOR
Arap Sosyalist Baas Partisi, 1963 yılında Suriye’de iktidarı ele geçirmişti. 1970 yılında iç darbe sonucu Hafız Esed iktidara gelmiş ve serisi devam ederken, oğlu Beşşar Esed 2000 yılında yönetime geçti. 2011’de başladığı öne sürülen protestolar, şiddetle bastırılmanın ardından iç savaş haline geldi ve binlerce insanın ölümüne yol açtı.
Umutsuz bir ısrarla uluslararası baskılara rağmen sorunu diplomatik yollarla çözmeyi reddeden rejim, başkentten çekilmeye zorlandı. 61 yıldır süren Baas yönetimi ve Esad ailesinin 53 yıllık iktidarı, başkentin halkın sokaklarına düşmesiyle son bulmuştur.
BASKAN YARDIMCISINDAN İLK AÇIKLAMALAR
Beşşar Esed’in başbakanı olan Muhammed Gazi El-Celali, sosyal medya aracılığıyla bir video paylaşarak halkı yeni yönetim