Sakara Üniversitesi’nde (SU) ALS hastalarının hareket kabiliyetlerini artırmaya yönelik yapay zeka destekli robot kol geliştirildi. Yaklaşık 5 yıl önce SU Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Demir, ALS hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için proje hazırladı. Proje kapsamında beyindeki elektriksel hareketleri ölçmek için EEG başlığı kullanılarak robot kol üretildi. TÜBA’dan alınan destekle geliştirilen robot kolun ticarileşme çalışmaları devam ediyor. Doç. Dr. Ayşe Demir, ALS hastalarının yaşamlarını kolaylaştırmak için projeyi geliştirdiğini belirtti.
Projenin başında geliştirilen yapay zeka destekli robot kol, ALS hastalarının belirli ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve sadece beyin sinyaliyle çalışan bir donanım olarak hedeflendi. Sistemin yüzde 97 doğruluk oranıyla çalıştığını belirten Demir, yapay zeka modüllerini kendilerinin oluşturduklarını ve 20’den fazla öğrencinin projede çalıştığını ifade etti. Uçar, robotun gelişimi için daha fazla donanımın gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, projenin ilerleyen aşamalarında dış iskelet geliştirme hedeflerinin olduğunu söyledi.
Geliştirilen yapay zeka destekli robot kol, EEG başlığı aracılığıyla bağımsız bir şekilde masa üzerinde çalışabiliyor. Projeyi TÜBAK’a sunarak destek aldıklarını ve aldıkları bütçeyle projeyi geliştirmeye devam ettiklerini belirten Uçar, bir yıl içinde projeyi tamamlayacaklarını söyledi. SAÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ayşe Yılmaz, hareket kabiliyeti kısıtlı kişilere yardımcı olabilmek için yenilikçi bir yaklaşımla çalıştıklarını ifade etti.
Projenin genel olarak tamamlandığını ve robot kolu sorunsuz bir şekilde çalıştığını belirten Elif Kaya, masa üzerinde çalışan prototipe dikkat çekti. Proje ilerledikçe robot kolun insan koluna monte edilebileceğini ve diğer uzuvlar için de benzer çalışmalar yapılabileceğini belirtti. Sonuç olarak, yapılan çalışmaların kaliteli ve etkili olduğu görülmektedir. Yapay zeka destekli robot kol, ALS hastalarının hayatlarını kolaylaştırmak için önemli bir adım olabilir.