İstanbul’un Sefaköy semtinde, vatandaşlara 3 kangal sucuğun 150 TL’ye satılması sosyal medyada büyük ilgi gördü. Ancak, kasap ve marketlerde satılan sucukların fiyatı 200 ile 300 TL arasında değişiyor. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan, sucukta yapılan hilelere dikkat çekerek, sucuklarda kemik tozu, sakatat ve bitkisel protein kullanıldığını ve bunların halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan, sucukların içeriğinde sadece et ve baharat olması gerektiğini vurgulayarak, tağşişin varlığına dikkat çekti. Merdiven altı üretim yerlerinde yapılan hilelerin et sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Sakatat türü etlerin, hayvanın kullanılmayan organları ve kemiklerin sucuklarda kullanıldığını ifade etti.
Sucuklarda maliyetleri düşürmek ve tat arttırmak için yapılan hilelerin, insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Doğan, tarım bakanlığının bu konuda çalışmalar yaptığını ancak merdiven altı işletmelerin denetlenmesi gerektiğini ifade etti. Tavuk etinin sucuklarda kullanılmasının yasak olduğunu vurgulayarak, tavuk derisi, kemik ve sakatatların sucuklarda kullanılmasının yanlış olduğunu belirtti.
Tüketicilere ise, sucuk tercihlerinde güvenilir markaları ve satıcıları tercih etmeleri gerektiğini belirten Doğan, etiketlere dikkat edilmesi gerektiğini ve Tarım Bakanlığı izni olan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sucuk renginin kırmızı ve fermente olmasının önemine değindi.
Kasaplar da, tüketicilerin uygun fiyatlı sucuk alırken içeriğe ve rengine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Kaliteli ve sağlıklı sucuk almak için güvenilir kaynaklardan alışveriş yapılması gerektiğini tavsiye ettiler. Ayrıca, etiketsiz ve güvenilir olmayan ürünlerden uzak durulması gerektiğini vurguladılar.
Sonuç olarak, sucukların içeriğine dikkat edilmesi ve güvenilir kaynaklardan alışveriş yapılması, tüketicilerin sağlığı açısından önemlidir. Gıda güvenliği konusunda daha dikkatli olunması ve hileli ürünlerden kaçınılması gerekmektedir.