Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, “Türkiye, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma yolunda yenilenebilir enerji yatırımlarını artırarak çevresel, ekonomik ve sosyal alanlarda dengeli bir büyüme sağlamaya kararlıdır” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 29’uncu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı çerçevesinde “Küresel İklim Krizinde Stratejik İletişim” temalı bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Bu toplantıya katılım gösteren çok sayıda ülke ve temsilcinin yanı sıra uzmanlar da yer aldı.
Toplantıda katılımcılara video mesajla hitap eden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, iklim krizinin günümüzün ve geleceğin en önemli sorunlarından biri olduğunu vurguladı. Altun, iklim değişikliğinin en kritik tehdit unsuru olan küresel sera gazı emisyonlarına dikkat çekti:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi, Türkiye 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefiyle bu soruna yaklaşmaktadır. Türkiye, dünyadaki toplam sera gazı emisyonunun sadece yüzde 1’ini üretmesine rağmen, küresel toplumun sorumlu bir üyesi olarak 6 Ekim 2021’de Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nı imzalamıştır.”
Fahrettin Altun, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 11 Ekim 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak yeniden yapılandığını hatırlatarak, bu alanda İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nın da uygulanmaya konulduğunu belirtti. Yeşil kalkınma ve iklim değişikliği konularında etkin bir örgütlenme altyapısının kurulduğunu ifade etti.
Emine Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi’nin, Türkiye’nin çevre konusundaki duyarlılığını uluslararası düzeye taşıdığını vurgulayan Altun, bu projenin Birleşmiş Milletler tarafından 30 Mart tarihinin “Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak ilan edilmesiyle dünya markası haline geldiğini ifade etti. Altun, şöyle devam etti:
“Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı olarak Emine Erdoğan Hanımefendi’nin 2023’teki BM 78. Genel Kurulu’nda ‘Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzalaması ile 83 farklı ülkede benimsenmiştir. Bugün, 30’dan fazla devlet ve hükümet başkanı eşi bu sözleşmeyi çevrimiçi imzalayarak, sıfır atık anlayışı ile hareket edeceklerini taahhüt etmişlerdir.”
‘ÇEVRE HASSASİYETİNE SAHİP NESİLLER YETİŞTİRMEK ÖNEMLİ’
Altun, Türkiye’nin çevre ve iklim değişikliği diplomasisindeki öncü rolünü pekiştiren Sıfır Atık Projesi’nin, küresel iş birliği ile gerçek anlamda başarıya ulaşacağını belirtti. “Çevre konusunun da sürdürülebilir kalkınmadan ayrı düşünülemeyeceğini” ifade ederken, son nesillerin doğaya karşı duyarlılığı ve sorumlu üretim