TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Dünyada kendisini diğer insanlardan üstün gören ve saçma bir ideolojinin peşinden koşan siyonist yayılmacılık, Orta Doğu’yu kan, barut ve gözyaşıyla dolduruyor.” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Uluslararası Balkan Üniversitesinde düzenlenen “Sabahattin Zaim Anma Programı”nda önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, üniversitenin uluslararası alanda daha da gelişmesi gerektiğini ve dünya üniversiteleri arasında rağbet görebilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Programda, “Hocaların hocası” ve “iktisadın duayeni” olarak anılan, 17 yıl önce vefat eden Prof. Dr. Sabahattin Zaim’i anarak, onun öğrencisi olmanın kendisi için bir onur olduğunu ifade etti. Zaim’den çok değere sahip bilgiler edindiğini belirten Kurtulmuş, Zaim’in toplumsal bütünleşmeyi sağlamak adına önemli bir figür olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, Zaim’in kimseyi dışlamadığını ve farklı sosyal yapılarla etkileşim sağlayarak akademik alanda etkili olduğunu kaydetti.
Kurtulmuş, Zaim’in yalnızca akademik anlamda değil, aynı zamanda sosyal donanımıyla da insanların takdirini kazandığını, bu nedenle farklı yaşam tarzlarına sahip kişilerin onu örnek aldığını kaydetti. Zaim’in gelişmeleri yakından takip eden bir uzman olduğunu ifade ederken, “Sabahattin Zaim Hoca bir okuldur. Gittiği her yere eğitim anlayışını ve bilgelik mirasını götüren bir şahsiyet diyebiliriz.” dedi.
“Osmanlı barış düzeni, insanlık tarihinin önemli sayfalarından birisidir”
Kurtulmuş, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında köklü ve tarihi bağlar bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Balkan halklarına karşı dostça ve kardeşçe bir yaklaşım sergilediğini vurguladı. Balkan coğrafyasında halkların bir arada yaşamasının önemine de değindi. Osmanlı döneminde Balkan halklarının barış içinde yaşamış olduğuna işaret eden Kurtulmuş, insanların yaratılış itibariyle eşit haklara sahip olduğunun altını çizdi. Yaratılıştan gelen ayrımların ortadan kaldırılması gerektiğini, bu anlayışın benimsenmesiyle barışın sağlanabileceğini ifade etti.
Kurtulmuş, “Balkan coğrafyası, Batılı tarihçiler tarafından ‘Pax Ottomana’ olarak bilinen Osmanlı barış düzeninin birer örneğidir.” diyerek, tarih boyunca süregelen savaşların ve zulümlerin insanların birlik içinde yaşamasını engellemekte olduğunu belirtti. Balkan halklarının ve tüm insanlığın huzur içinde yaşayabileceği bir dünya temennisinde bulundu.
“Barışı istemek önemli, ancak öncelikli olarak eşitliği görmek şarttır”
TBMM Başkanı Kurtulmuş, bazı bireylerin kendilerini diğerlerinden üstün gördüğünü belirterek, “Nazi Almanya’sındaki faşizmin ortaya çıkışı bu tür düşüncelerin sonucuydu. Bugün dünya üzerindeki siyonist yayılmacılık da benzer bir yapıdadır. Bu ideoloji, Orta Doğu’yu kan ve gözyaşıyla doldurmuştur.” ifadelerini kullandı. İnsanların yaşam alanlarına saygı gösterilmesinin önemi üzerinde durdu.
Kurtulmuş, “Barışı ve özgürlüğü sav