Suriye’de uzun yıllar süren Esad rejiminin sona ermesiyle birlikte önemli bir dönüşüm yaşandı.
8 Aralık’ta devrilen rejimin ardından muhalifler geçici bir hükümet kurarak, ülkenin yeniden inşa sürecine adım attılar.
Bu süreçte, Suriyelilerin evlerine geri dönüşleri de devam ediyor.
SON DURUMDAKİ GELİŞMELER PAYLAŞILDI
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Operasyon ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu, Cenevre’deki haftalık basın toplantısına Gaziantep’ten çevrim içi bağlanarak Suriye’deki güncel durumu değerlendirdi.
Wosornu, “Suriye’de 16,5 milyon kişinin insani yardım ve korumaya ihtiyacı var.” diyerek, nüfus hareketliliğinin ve insanların yer değiştirmesinin sürdüğünü vurguladı.
YAPTIRIMLARIN ETKİSİ VURGULANDI
Artan zorluklara rağmen insani operasyonların devam ettiğini kaydeden Wosornu, “BM ve ortakları, ülke içi ve sınır ötesi operasyonlar aracılığıyla her ay ortalama 2,4 milyon insana ulaşmayı başarıyor.” ifadelerini kullandı.
“ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma kararı ve Avrupa Birliği’nin (AB) ekonomik yaptırımları kaldırma niyeti, ülkenin rahatlama, toparlanma ve kalkınmasını kolaylaştırmasını umuyoruz.” diyen Wosornu, Suriye’deki meslektaşlarının geçici hükümet yetkilileriyle yakın işbirliği içinde olduğunu ve gelişmelerin gözlemlenmesini dört gözle beklediklerini belirtti.
BM, DÖNENLERİN SAYISIYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ
“Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından, komşu ülkelerden kaç Suriyeli mülteci ülkesine geri döndü? Bu konudaki son verileri paylaşabilir misiniz? Özellikle Türkiye’den dönenler hakkında bilgi verebilir misiniz?” sorusuna yanıt veren Wosornu, “Yaklaşık 1 milyondan fazla yerinden edilmiş kişi kendi bölgelerine döndü. Yarım milyondan fazla mülteci de komşu ülkelerden geri dönüş yaptı.” şeklinde konuştu.
Wosornu, yıl başından bu yana yaklaşık bin yardım tırının Suriye’ye giriş yaptığını belirtirken, bu süreçteki işbirlikleri nedeniyle Türkiye ve diğer paydaşlara teşekkürlerini iletti.