Ali Yerlikaya, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na katılarak gündeme dair soruları yanıtladı. Balıkesir’in Karesi ilçesindeki patlayıcı üretim fabrikasında meydana gelen patlama ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yerlikaya, patlamada 12 işçinin yaşamını yitirdiğini ve 4 işçinin yaralandığını bildirdi ve olayla ilgili bir soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Yerlikaya, etkili göç politikalarının temelinin insani ve vicdani olması gerektiğini vurguladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki sözlerini hatırlatarak, “Zalimin karşısında, mazlumun yanında yer aldık” dedi. 2011 yılından bu yana, Suriye’den gelen göçmenlere karşı yapılan politikaların insani temellere dayandığını belirtti.

“Suriye’de tarihi bir gün yaşandı”

8 Aralık’ta Suriye’deki Baas rejiminin çöküşü ve Beşşar Esed’in Rusya’ya kaçışı gibi önemli gelişmeleri de değerlendiren Yerlikaya, 2011’den beri Suriye halkının sığınmacı durumuna düştüğüne dikkat çekti. “Esed, kendi halkını mülteci durumuna düşürdü. Şimdi kendisi de Rusya’da sığınmacı,” diyerek bu durumun ironik olduğunu dile getirdi.

Yerlikaya, göç politikalarının medeniyet değerlerine bağlı kaldığını ve uluslararası hukuka riayet etmeyi önceliklendirdiklerini belirtti. Eğitime ve insani yardıma da büyük önem verdiklerini ifade etti. Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısını da paylaştı. Türkiye’de yasal kalış iznine sahip 4.164.472 yabancı varken, bunların 2.920.119’u geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler.

“Sadece 2017’de 763 bin 443 Suriyeli geri döndü”

Son günlerde geri dönüşlerin hızlandığını ifade eden Yerlikaya, “Son 15 günde Suriye’ye dönen sayısı 25 bini geçti. 2017’den itibaren 763.443 Suriyeli gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli bir geri dönüş gerçekleştirdi,” dedi. Yerlikaya, geri dönüşlerin nedeninin Suriye’nin özgürleşmesi olduğunu ve Suriyelilerin artık kendi topraklarına dönmek istediklerini belirtti.

Bakan, Suriye’ye dönüşlerde yardımcı olmak için AFAD tarafından yardımcı olunduğu ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını açıkladı. Suriye’ye insanî yardımların da arttığını ve yapılan briket evlerin insanların geri dönüşlerini teşvik ettiğini vurguladı. “Oradaki huzur ve barış ortamı insanları geri dönmeye ikna ediyor,” diye ekledi.

“Suriyeli çocukların durumu”

Yerlikaya, Türkiye’de bulunan suriyelilerin demografik durumu hakkında da bilgi verdi. Türkiye’de yaklaşık 875 bin Suriyeli çocuk bulunduğunu belirtirken, bunun da büyük kısmının eğitim çağında olduğunu açıkladı. “2.920 bin Suriyeliden 819.265’i eğitim alıyor,” dedi.

Geri dönüş sürecinin oldukça titiz bir şekilde yürütüldüğünü ve tüm süreçlerin kayıt altında olduğunu vurgulayan Yerlikaya, Türkiye’ye yasal olarak yerleşen Suriyelilerin adreslerinin güncel tutulduğunu açıkladı. “Kapı kapı tahkikat yapıyoruz,” ifadesini kullandı.

“Gönüllü ve güvenli geri dönüş” için “merkezi randevu sistemi” kuruldu

B