Suriye’de 50 yıllık hanedan yönetiminin sona ermesi, ülkede yeniden inşa sürecine dair birçok tartışmayı beraberinde getiriyor. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, TEDB’nin Suriye’nin yeniden imar, inşa ve ihyasında aktif rol alacağını vurgulayarak, “TEDB, bu süreçte ihtiyaç duyulan analizleri yapacak ve yol haritasını belirleyerek uygulama kabiliyetine sahiptir” ifadelerini kullandı.
Suriye’nin yeniden inşasında Türkiye‘nin önemli bir rol üstleneceğini dile getiren Hakan Akçam, TEDB’nin bu süreçte nasıl bir katkı sağlayacağına ilişkin bilgiler verdi. Akçam, TEDB olarak 5 bin Suriye vatandaşına yönelik, 20 akademisyenden oluşan bir ekip tarafından verilecek 30 saatlik emlak-finans-inşaat konularını kapsayan emlak danışmanlığı kursunun başlatılacağını belirtti.
BÖLGENİN YENİDEN İMARINDA FİNANSMAN YETERSİZ
Akçam, savaşın devam ettiği coğrafyanın sosyal, ekonomik, siyasi ve ekolojik alanlarda telafisi zor tahribatlara yol açtığını ifade etti. Bu tahribatların sadece ölümlerle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda göçlerle de insan kaynağını azalttığını vurguladı. “Bu durum, bölgenin barınma ve teknik altyapısının yok olmasına sebep olmaktadır” dedi.
Sosyal anlamda, savaşın oluşturduğu şiddet ikliminin binlerce yıllık birikimi yok ettiğini ve toplumda umutsuzluk yaratarak ruhsal sorunlara sebep olduğunu belirten Akçam, Türkiye’nin bu süreçten en çok etkilenen ülkeler arasında olduğunu kaydetti. “Bölgenin yeniden ayağa kalkabilmesi, sadece beşeri sermaye ile mümkün değildir” diye ekledi.
Fiziksel altyapıda yaşanan yıkımlar ise geri dönüşü zorlaştırmaktadır. Akçam, Suriye vatandaşlarının güvenli ve sürdürülebilir yaşam alanlarına dönüş yapmasının yalnızca hukuki değil, aynı zamanda mali imkanlar açısından da zor olduğunu ifade etti.
TEDB, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün tek çatı kuruluşu olarak, 81 il temsilciliği ile Suriye’nin yeniden imar süreci hakkında ihtiyaç duyulan analizlerin yapılması ve uygulama aşamasında gereken her türlü kapasiteye sahip olduğunu belirtti.
TEDB OLARAK BİR PROJENİN HAZIRLIĞINDAYIZ
Savaşın sona ermesiyle birlikte Suriye vatandaşlarının ülkelerine dönüşlerini sağlamayı amaçlayan Akçam, “TEDB koordinasyonunda, Suriye’de savaş sonrası yerleşim yerlerinin yeniden fiziksel, sosyal ve ekonomik açıdan güvenli yaşam alanlarına dönüşmesine yönelik bir proje hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
5 BİN SURİYE VATANDAŞINA EMLAK DANIŞMANLIĞI SERTİFİKASI VERİLECEK
Akçam, bu projede Suriye’nin çeşitli bölgelerinden Türkçe bilen üniversite mezunu 5 bin Suriye vatandaşına 30 saatlik bir emlak danışmanlığı kursu verilerek, TEDB onaylı sertifika verileceğini belirtti. Bu kurs sonucunda başarılı olan katılımcılar, sertifika sahibi olacaklar.
Proje kapsamında gerçekleştirilecek diğer adımlar ise şu şekilde sıralandı:
- Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan Suriye vatandaşlarının ikametgâhlarının tespit edilmesi,
- Suriye’deki ikametgâhların TEDB’nin sertifikalı 5 bin danışmanı aracılığıyla barınmaya uygun hale getirilmesi,
- Ticarethanelerin de aynı yöntem