Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suriye’ye yaptığı ziyarette, Türkiye-Suriye ilişkilerinin enerji alanındaki gelişmelerini ve Türkiye’nin Suriye’ye yönelik projelerini Şam’da aktardı.
Bayraktar, Aralık 2024’te Baas rejiminin sona ermesinin ardından Suriye’nin yeni yönetimiyle Türkiye-Suriye ilişkilerini enerji alanında güçlendirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.
Suriye’ye birçok teknik ekip gönderdiklerini belirten Bayraktar, enerji altyapı ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirleyerek kısa, orta ve uzun vadeli projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Son 5-6 aylık süreçte bu çabaların somut projelere dönüşmeye başladığını aktaran Bayraktar, elde ettikleri sonuçları da gözler önüne serdi.
“BURANIN ÖNCELİKLİ OLARAK ELEKTRİK ALTYAPISINA KAVUŞTURULMASI LAZIM”
Suriye’deki yaşamın normalleşmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Bayraktar, “Hayatın normalleşebilmesi için enerjinin, insanlara ulaşması gerekir. Bu nedenle buranın öncelikle elektrik altyapısına kavuşturulması ve elektrik ihtiyacının karşılanması gerekiyor.” dedi.
Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla çeşitli projeler geliştirildiğini aktaran Bayraktar, “Kuzey Suriye’ye yaptığımız elektrik ihracatını artırmayı planlıyoruz. Hem mevcut ihracat yaptığımız bölgelere hem de Halep’e yeni iletim sağlamak için çalışıyoruz. Mevcut kapasitemizi önümüzdeki aylarda üç katına çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
“HAZİRAN AYINDA SURİYE’YE DOĞALGAZ İHRACATINA BAŞLAYACAĞIZ”
Suriye’ye elektrik üretimi için doğalgaz tedarik etmeye yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Bayraktar, “Haziran ayında Suriye’ye doğal gaz ihracatına başlayacağız. Bu doğal gaz, Suriye’deki santrallerde elektriğe dönüştürülerek, burada yaşayan insanların elektrik ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, Suriye’ye elektrik ihracat kapasitesini üç katına, yani 1000 megavata çıkarmayı amaçladıklarını ve doğalgazın sağladığı tedarikle birlikte Suriye’de üretilen elektriğin neredeyse iki katı kadar ilave güç sağlayacaklarını belirtti. “Bu sayede elektrik hizmetinin süresinin 8, 10, hatta 12 saat kesintisiz olarak verilmesi mümkün hale gelecek.” dedi.
“YENİ İHTİYAÇ DUYULAN SANTRALLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR”
Uzun vadede Suriye’nin enerji altyapısının güçlendirilmesi konusunda iletimden dağıtıma, elektrik üretimine kadar birçok projede çalışmalar yürüttüklerini belirten Bayraktar, yeni ihtiyaç duyulan santrallerle ilgili projeler üzerinde de durduklarını ifade etti.
Sözlerini sürdüren Bayraktar, “Teknik ekiplerin bugüne kadar yaptığı çalışmaların yerinde gözlemlenmesi ve Suriye’ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştirmek için geldik. Bu vesileyle geniş bir işbirliğini içeren çerçeve anlaşmasını imzaladık. Anlaşma, elektrik, doğalgaz, petrol, madenler ve yenilenebilir enerji gibi çeşitli alanları kapsıyor.” dedi.
Bayraktar, Suriye’deki projeleri hayata geçireceklerini vurgulayarak, “Suriye’nin kaynaklarını, ülke ekonomisine kazandırmak ve kalkınma için gereken altyapı hizmetlerini sağlamak adına projelerimizi şekillendiriyoruz.” şeklinde ekledi.
“KİLİS’TEN HALEP’E DOĞRU DOĞALGAZ BORU HATTI BAĞLANTISINI BİTİRDİK”
Kilis-Halep Doğal Gaz Boru Hattı’nın güncel durumu hakkında bilgi veren Bayraktar, “Kilis’ten Halep’e doğru doğalgaz boru hattı bağlantısını 21 Mayıs itibarıyla tamamladık. Şu anda testler ve ilave ekipmanların montajı sürüyor. Haziran içerisinde doğalgaz ihracatına başlamayı planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Suriye’ye yıllık 2 milyar metreküplük doğal gaz ihracatı hedeflediklerini kaydeden Bayraktar, sağlanacak doğalgazın 1200-1300 megavatlık elektrik üretimine katkıda bulunacağını ve böylece elektrik ihtiyacını karşılamayı amaçladıklarını açıkladı.
Bayraktar, “Önümüzdeki günlerde doğalgaz ihracatına yönelik bir tören düzenlemeyi planlıyoruz.” dedi.
SURİYE’DEKİ PETROL ÜRETİMİ
Suriye’nin savaş öncesi günlük 300-400 bin varil petrol üretim kapasitesine sahip olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Yatırım eksikliği, siyasi karışıklıklar ve şu anki bölgelerdeki amatör işletim nedeniyle üretim ciddi oranda düşmüş durumda.” değerlendirmesinde bulundu.
Suriye’deki mevcut sahalarda uluslararası standartlara uygun bir üretim yapılmasını öneren Bayraktar, “Burada Suriyeli ve yabancı şirketlerle ortaklıklar kurulabilir. Üç yabancı firmanın da Suriye’de çalışma isteği var. Bunlar büyük firmalar.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, bu teklifleri Suriyeli yetkililere ilettiğini, “Suriye’nin kaynaklarını kazandırması büyük bir önem taşıyor.” diyerek maden alanlarındaki potansiyeli de vurguladı.
DOĞU AKDENİZ’DEKİ DOĞALGAZ SAHALARI
Mevcut sahaların iyileştirilmesi ve yeni rezervlerin keşfine dair geniş kapsamlı işbirliği önerilerinin gündemde olduğunu belirten Bayraktar, Doğu Akdeniz’deki kaynak araştırmalarının da gündemlerinde yer aldığını açıkladı.
ŞARA İLE GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Şara’nın Türkiye’ye iki ziyareti sırasında katıldığını belirten Bayraktar, “Türkiye’deki konuları burada tekrar görüşme fırsatımız oldu.” dedi.
Bayraktar, Suriye ile geniş alanlarda karşılıklı işbirliği imkanlarının bulunduğunu, Şara ile yenilenebilir enerji ve jeotermal konularını ele alma fırsatı bulduklarını ekledi.