TBMM Adalet Komisyonu, Türkiye Adalet Akademisi’nde eğitim gören yargı mensuplarının eğitim süreçlerini düzenleyen ve akademi bünyesinde hukuk araştırmaları merkezi kurulmasını öngören Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi görüşmelerine başladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, Adalet Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen önemli bir toplantı ile Türkiye Adalet Akademisi ve yargı mensuplarının eğitim süreçlerine dair yeni düzenlemeleri görüşmeye başladı. Toplantıyı AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlık etti. Yüksel, komisyonun geçmiş toplantılarında yürütülen yasa çalışmaları ve bu çalışmaların temel hak ve özgürlüklerin korunması, hukuki güvenliğin sağlanması ve toplumsal düzenin korunmasına katkı sağlandığını ifade etti. Türkiye Adalet Akademisi’nin hedefinin, hukuk ve insan haklarına bağlı, tarafsız ve bağımsız kararlar verebilen hakim ve savcılar yetiştirmek olduğunu vurguladı.
Yüksel, “Adalet ve hukuk alanındaki eğitimlerle akademi, adalet teşkilatımıza özgün, yenilikçi ve saygın bir yapı kazandırmayı amaçlamaktadır. Nitelikli hakim ve savcıların yetiştirilmesi, adil, bağımsız ve etkin bir yargı sistemi için hayati bir öneme sahip” dedi. Yüksel ayrıca, bilimin ve teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte artan nüfusun beraberinde getirdiği uyuşmazlıkların sayısındaki artışın, yargı sisteminin modernizasyonunu zorunlu kıldığını belirtti.
‘HUKUK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ KURULACAK’
Cüneyt Yüksel, kanun teklifiyle Türkiye Adalet Akademisi’nin yapılandırılması konusunda önemli değişiklikler öngörüldüğünü belirtti. Teklif doğrultusunda akademinin iki ana organa sahip olacağını açıklayan Yüksel, bu organların başkanlık ve eğitim kurulu olacağını ifade etti. Yeni yapıda başkanlık, başkan ve daire başkanlıkları ile birlikte bir hukuk araştırmaları merkezi olarak şekillenecek. Eğitimle ilgili kararların alınacağı 18 üyeli bir eğitim kurulu oluşturulacak. Ayrıca akademi, hukuk ve adalet alanındaki gelişmeleri takip etmek ve bu konularda lisansüstü eğitimler düzenlemek üzere yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği yapacak.
‘YARGI SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ SAĞLANACAK’
Teklifin ilk imza sahibi olan AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, kanun teklifi ile bağımsız ve tarafsız yargı sisteminin güçlendirileceğini belirtti. Alparslan, “Bu teklif, Türkiye Adalet Akademisi’nin kurumsal yapısını güçlendirmenin yanı sıra, akademiye yargının etkinliğini artırmak amacıyla ilave görevler vermektedir” şeklinde konuştu.
Murat Alparslan, bu düzenlemelerle Türkiye Adalet Akademisi’nin kapasitesinin artırılmasının hedeflendiğini ifade ederek, “Adil, bağımsız ve tarafsız bir yargı sisteminin varlığı, hukuk devletinin vazgeçilmez bir unsurudur. Etik kurallara uyan, tarafsız ve bağımsız şekilde karar veren hakim ve savcıların yetiştirilmesi, hukukun adil bir şekilde uygulanabilmesi açısından son derece önemlidir. Yargı mensuplarının, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini koruyarak toplumsal huzur ve güveni sağlama noktasındaki rolü tartışmasızdır. Bu nedenle, hakim ve savcıların eğitim süreç