TBMM Genel Kurulu’nda, en az emekli aylığı miktarı 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeren Vergi Mevzuatı ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nin 9 maddesi daha onaylandı.
Onaylanan maddelere göre, birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV ve iade hakkının, 5 yıllık bir süre kriterine veya zaman aşımına bağlı olmaksızın vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devredilmesine izin verilecek. Mükelleflerin KDV beyannamelerinde bulunan indirilecek KDV tutarlarının 5 yıllık süre boyunca indirilmemesi durumunda, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılan vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin belirlenmesinde gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlanıyor.
Mükelleflerin KDV iadelerinin doğru bir şekilde yapılması ve haksız KDV iadesine yol açılmaması için KDV iadelerindeki temel usul “vergi incelemesi” olarak belirlenecek. Kanun hükümleri gereği iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan iade talepleri, vergi inceleme raporu doğrultusunda yerine getirilecek. İndirilemeyecek katma değer vergisi, sonraki döneme devreden katma değer vergisi hesabından çıkarılarak özel bir hesaba alınacak. Özel hesaba alınan sonraki döneme devreden katma değer vergisinin, 3 yıl içinde mükellefler tarafından yapılacak talep üzerine, Vergi Usul Kanunu’nda belirlenen zaman aşımı süreleriyle bağlı olmaksızın talep tarihinden itibaren bir yıl içinde yapılan vergi incelemesi sonucunda, incelemenin tamamlandığı yıla ilişkin gelir veya kurumlar vergisinin belirlenmesinde gider olarak dikkate alınacak. Bu şekilde talepte bulunulmayan katma değer vergisi gider yazılamayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilgili maddeye göre vergi incelemesi dışında farklı usuller belirlemeye ve uygulama usul ve esaslarını belirlemeye yetkilidir. Bu hüküm, 1 Ocak 2030 tarihinde yürürlüğe girecek.