USD38,86
%-0.10
EURO44,26
%0.25
BIST9.398,93
%0.00
Petrol64,80
%-0.17
GR. ALTIN4.168,22
%0.61
BTC4.310.714,69
%3.90
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. TBMM’den Yeni Kamu Görevlisi Düzenlemeleri!

TBMM’den Yeni Kamu Görevlisi Düzenlemeleri!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni onaylayarak bu düzenlemeyi yasalaştırdı.

Söz konusu kanun, Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı hükümlerini iptal etmesi nedeniyle gerekli olan yasal düzenlemeleri içermekte.

35 YAŞ SINIRI ARANACAK

Devlet Memurları Kanunu’na gerçekleştirilen değişiklik ile, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak alımlarda 35 yaş sınırının aranması zorunluluğu getirilmektedir. Bu uygulama, mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutularak gerçekleştirilecek alımları kapsamaktadır.

Uyuşmazlık Mahkemesi’nin kuruluş ve işleyişine dair kanundaki yeni düzenleme ile, uyuşmazlık mahkemesi başkanının, Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilmesi öngörülmektedir.

Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’a eklenen düzenlemeye göre, vergi incelemesi yapma yetkisine sahip kişiler, görevlerinden ayrıldıktan sonraki 3 yıl içerisinde, inceleme yaptıkları mükelleflerle doğrudan veya dolaylı olarak bağlı oldukları veya nüfuz altında bulundurduğu kurumlarda görev almayacaklar.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Kuruluşuna İlişkin Kanun’da yapılan değişikliklerle, kurumun üyelerinin atama şartları yeniden düzenlenecek. Bu çerçevede, kurul üyelerinin Devlet Memurları Kanunu’na uygun niteliklere sahip olmaları ve herhangi bir siyasi partinin yönetiminde görev almamış olmaları gerekecek.

TRT’YE YÖNELİK DÜZENLEMELER

Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’ndaki düzenleme ile TRT Genel Müdürü’ne ödenecek ücret, en yüksek devlet memurunun aldığı ücret üzerinden hesaplanacak, ek gösterge, kıdem, taban aylıkları ve diğer sosyal yardımlar da bu hesaplamaya dahil olacaktır.

TRT Yönetim Kurulu, kurum amaçlarına uygun olmakla birlikte özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabilecek ve yerli ya da yabancı gerçek veya tüzel kişilerle ortaklıklar oluşturabilecektir. Yönetim Kurulu, var olan ortaklıklar veya şirketlere katılabileceği gibi, yurtiçinde veya yurtdışında ortaklıkları veya şirketleri tamamen satın alabilir veya devralabilir.

Kurumun kurduğu veya satın aldığı şirketlerin, her türlü alım, satım, hizmet ve ihale işlemleri Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu kapsamında olmayacak.

Kurumun tüm alım, satım ve ihale işlemleri, şeffaflık, rekabet, eşit muamele ve kamuoyu denetimi ilkelerine dayanarak yönetmelikler ile düzenlenecek.

Kurum personeli, Genel Müdür onayı ile TRT’ye ait veya ortak olduğu şirketlerde Yönetim Kurulu başkanı ya da üyesi olarak görevlendirilebilecek. Bu kişilerin ücretleri ise ilgili şirketin yönetim kurulunca belirlenecek.

TRT PERSONELİNİN ÖZLÜK HAKLARI

Yeni kanuna göre, Genel İdare Hizmetleri sınıfındaki kadrolara uygulanacak ek göstergeler, memuriyetlerin niteliği ve yönetim sorumluluğu dikkate alınarak Cumhurbaşkanınca belirlenecek.

Kurumda kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdamına da izin veriliyor. Bu personelin işe alım, yükselme gibi süreçleri Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek. Ayrıca bu personele ilişkin tüm mali ve sosyal haklar, yine Yönetim Kurulu önerisi doğrultusunda Cumhurbaşkanınca tespit edilecek.

Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca, özel hukuk hükümlerine tabi personel de istihdam edilebilecek. Bu personele yöneticilik pozisyonları verilebilecek.

Genel Müdürlük personelinin işlediği suçlarla ilgili soruşturmalara ise, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun çerçevesinde yürütülecek ve soruşturma izni Genel Müdür tarafından verilecektir.

TRT’de görevli personele yılda 4 aylık ücret tutarını aşmamak şartıyla ikramiye verilmesi mümkün olacak.

Kamu idarelerine ait taşınmazlar, TRT’nin görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere bedelsiz tahsis edilebilecek.

Aynı zamanda TRT’ye, istihdam fazlası personel olarak atananların, aldıkları maaş ve diğer haklarını almaya devam edecekleri belirtilmiştir.

KAMUDAKİ UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI İSTİHDAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Yapılan başka bir düzenleme ile Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da değişiklikler yapıldı. Buna göre, Silahlı Kuvvetler ihtiyaç fazlası mal ve hizmetlerin satışı ve devir işlemlerinin, Başkanlık tarafından yürütülen projelerdeki iş ve işlemler için Başkan’a ait olması gerektiği belirtilmiştir.

Başkanlık personeli için Kişi Güvenlik Belgesi aranmayacağı ifade edilmiştir.

Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Kamu İhale Kurumu’nda görev yapacak üyelerin geçmişte veya halen bir siyasi partiyle herhangi bir ilişkisi olmaması gerekecek.

375 sayılı KHK’deki düzenlemeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu kapsamda, Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki personel istihdam edilmeyen kurumların, idari hizmet sözleşmesi ile uzman ve uzman yardımcıları çalıştırabileceği öngörülmüştür.

Uzman ve uzman yardımcılarından verilen ek süre içinde tezlerini sunmayanlar veya yabancı dil yeterliliği koşulunu yerine getiremeyenler, bu unvanlarını kaybedecek ve uygun pozisyonlara atanacaklardır.

Uzman ve uzman yardımcılarının istihdamına dair tüm ayrıntılar, kurumlarca çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek olup, iş mevzuatı hükümlerine tabi olan tüm ihtilafların mahkemelerde çözüleceği vurgulanmıştır.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL İSTİHDAMI VE KADRO DÜZENLEMELERİNE YENİ DÜZEN

375 sayılı KHK’de yapılan değişikliklerle, Cumhurbaşkanlığı ve diğer kamu kurumları, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici işler için yerli veya yabancı personel istihdam edebilecektir.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile kadro ya da pozisyonların devri, yeni atamaların mali ve özlük hakları gibi konular düzenlenmiştir.

375 sayılı KHK’de bazı kadro ve pozisyonlarda görev yapanların görevden alınmaları halinde, idari uzman kadrosuna atanacakları belirtilmiştir. Ayrıca, “İş Kurumu İl Müdürü” ifadesinin “Türkiye İş Kurumu’nda il müdürü” şeklinde değiştirileceği düzenlenmiştir.

24 Kasım 2023 itibarıyla Türkiye İş Kurumu’nda il müdürü olanlar, görevlerinin sona ermesi halinde KHK’nin geçici 45’inci maddesine uygun haklarına devam edebileceklerdir.

Kanun teklifinin oylaması sonrasında, TBMM Başkanlık Divanı’nda milletvekillerinin pusula verme şekli üzerine tartışmalar yaşandı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, birleşime ara vererek, yeniden oylamanın ardından kanun teklifinin kabul edildiğini duyurdu.

Ayrıca kabul edilen Danışma Kurulu önerisi doğrultusunda, Genel Kurul’un bugün toplanmayacağı bildirildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, birleşimi 27 Mayıs Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’den Yeni Kamu Görevlisi Düzenlemeleri!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!