İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, ABD’li fizikçiler, bilim kurgu filmlerinde sıklıkla işlenen bir senaryoya benzer bir deney gerçekleştirdiler. Üzerinde büyük bir radyasyon darbesinin uygulanmasının, gök taşının bir bölümünü buharlaştırarak rotasından çıkarabileceğini gösterdiler.

ABD hükümetine ait bir tesis bünyesindeki Sandia Ulusal Laboratuvarları’nda görevli Dr. Nathan Moore liderliğindeki fizikçi ekibi, “nükleer destekli gezegen savunmasını” incelemek amacıyla gerçekleştirilen ilk kapsamlı denemede, Dünya’yı olası bir asteroit çarpışmasından koruma potansiyelini araştırdı.

GÖK TAŞI YAKINLARINDA NÜKLEER PATLAMANIN ETKİLERİ İNCELENDİ

Moore ve ekibi, nükleer patlamanın oluşturduğu ısının asteroit yüzeyini on binlerce dereceye çıkarması ve bu sayede asteroiti yörüngesinden saptıracak bir gaz bulutu oluşturması ihtimalini değerlendirerek bir deney planladı.

Deneyde, kısa süreyle yapay bir asteroitin parçaları, nükleer patlamalarda ortaya çıkan yoğun X-ışını darbelerine maruz bırakıldı. Bu darbeler, malzemeyi yerinde tutan destekleri yok ederek hedef yüzeyini hızla buharlaştırdı ve giderek genişleyen bir gaz bulutu oluşturdu. Yapay asteroit parçalarının yaklaşık 320 kilometre/saat hızla hareket ettiği gözlemlendi.

Deney sonucunda araştırmacılar, yeterli büyüklükte bir patlamanın bir asteroidi yörüngesinden çıkarma kabiliyetine sahip olduğunu kanıtladı.

Nature Physics dergisinde yayımlanan araştırmanın baş yazarı Dr. Nathan Moore, “Buharlaşma sonucu oluşan malzeme bir yönde püskürerek asteroiti ters yönde hareket ettiriyor. Bu durum, asteroiti bir roket gibi yönlendirmek anlamına geliyor,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

GÖK TAŞI YAKINLARINDAKİ PATLAMANIN ETKİSİ

<pAraştırma, bu nükleer yönteminin, “Armageddon” filmindeki gibi asteroite delik açarak içten parçalarına ayırmaktan veya doğrudan roketle vurmak yerine daha etkili olduğu vurgulandı.

Nükleer patlama tekniğinin, 4 kilometreye kadar büyüklükteki asteroitler için etkili olabileceği dile getirildi. Daha büyük asteroitler için ise yeterli zaman varsa bu yöntemlerin uygulanabileceği belirtildi.

Ancak bazı bilim insanları, nükleer müdahaleden ziyade tehdit oluşturan gök taşlarını saptırmak için kinetik çarpma yöntemlerini tercih etmekte. Bu bağlamda, NASA’nın Eylül 2022’de gerçekleştirdiği Çifte Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART) programında, Dünya’ya 11 milyon kilometre uzaklıktaki “Dimorphos” asteroidine DART uzay aracının çarptırılarak yönünün değiştirildiği ifade edildi.

Kaynak: AA