USD38,85
%-0.02
EURO43,72
%0.75
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,28
%-0.20
GR. ALTIN4.037,37
%0.91
BTC4.103.350,09
%1.04
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tohumculukta Türkiye’nin Stratejik Yükselişi

Tohumculukta Türkiye’nin Stratejik Yükselişi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi’nde yaptığı konuşmada, küresel gelişmelerin tarımsal üretimi sadece ekonomik bir mesele olmaktan çıkarıp stratejik bir konu haline getirdiğini ifade etti. Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) tarafından ev sahipliği yapılan kongrede, Yumaklı, tarımın dünya genelinde artan bir önem kazandığını vurguladı.

Bakan Yumaklı, “Sanayi, ticaret ve küresel tedarik zincirindeki yeni normaller; pandemi, iklim değişiklikleri, ekonomik dalgalanmalar, doğal afetler ve bölgesel çatışmalar gibi etkenler aracılığıyla belirgin bir hale geldi. Bu gelişmeler, ülkelerin tarımsal üretim politikalarında daha içe dönük ve korumacı bir yaklaşım benimsemelerine yol açtı” dedi.

TARIM POLİTİKALARININ DÖRT TEMEL AYAĞI

Yumaklı, bu yeni dönemin tarım politikalarını belirleyen dört ana başlığı açıkladı: Sürdürülebilir üretim, dijitalleşme ve teknoloji entegrasyonu, AR-GE odaklı verimlilik ile aile işletmelerinin desteklenmesi. Bu dört unsurun gıda arz güvenliğini sağlamak için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2050 yılına dair öngörülerine de dikkat çeken Bakan Yumaklı, dünya genelinde artan nüfusun gıda ihtiyacını daha da artıracağını ifade etti ve “Tohumculuk, bu sürecin merkezindedir. Gıda zincirinin ilk halkasını oluşturan tohum sektörü, öncelikli konumuzdur” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE, TOHUMDA BÖLGESEL GÜÇ OLUYOR

Tohumculuk sektörünü devlet politikası olarak benimsediklerini kaydeden Yumaklı, “Son 23 yılda bu alanda önemli ilerlemeler kaydettik. Türkiye’de tohumculuk alanında faaliyet gösteren firma sayısı 1.117’ye ulaştı; bunların %94’ü yerli işletmelerdir. Sertifikalı tohum üretimimiz 9 kat artarak 1,3 milyon tona, fide ve fidan üretimimiz ise 46 kat artarak 186 milyon adede yükselmiştir” dedi.

Ata Tohumu Projesi kapsamında yerel tohum çeşitlerinin tescillendiği ve koruma altına alındığını belirten Yumaklı, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında geliştirilen kuraklığa ve soğuğa dayanıklı yeni tohum çeşitlerinin çiftçilerin kullanımına sunulacağını aktardı. Ayrıca, Türkiye’nin 103 ülkeye tohum ihraç ettiğini ve bu ihracatın 340 milyon doları bulduğunu ifade etti.

GEN BANKALARI, TOHUM HAFIZASINI KORUYOR

Türkiye’de bulunan iki büyük tohum gen bankasında yaklaşık 122 bin farklı tohum materyali korunmaktadır. Bunun yanında, 18 gen merkezinde 107 türe ait 10 binden fazla canlı örneğin muhafaza edildiğini bildiren Yumaklı, bu altyapının yalnızca Türkiye için değil, ihtiyaç duyan diğer ülkelerin tarımsal üretimlerine de katkı sağladığını belirtti.

TOHUMCULUK, ŞURADA STRATEJİK ÖNCELİKTE

Tarım ve Orman Şûrası’nda tohumculuğun her yönüyle tartışıldığını hatırlatan Yumaklı, tohum konusunda sekiz farklı çalışma grubunun oluşturulduğunu kaydetti. Bu bağlamda 5 ana hedef ve 48 stratejik adım belirlendiğini ifade etti.

Bu hedefler arasında, tohum sağlığı analizlerinin geliştirilmesi, sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması, kayıt dışı satışların önlenmesi, tohumculuk işletmelerinin sanayi statüsü elde etmesi ve yüksek yerlilik oranına sahip çeşitlerin artırılması yer alıyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN DESTEK MESAJI

Kongrede söz alan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, “Türkiye, günümüzde 100’den fazla ülkeye tohum ihraç eden güçlü bir aktördür. Dünya artık bizim gelişmelerimizi yakından izliyor” dedi.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Hacı Ömer Güler ise Türkiye’nin, yalnızca üretim gücüyle değil, coğrafi avantajlarıyla da tohumculuk alanında stratejik bir konumda olduğunu belirterek, kongrede alınacak kararların tüm sektörlere yön vereceğine inandığını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tohumculukta Türkiye’nin Stratejik Yükselişi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!