Tosya Fen Lisesi 11. sınıf öğrencileri Eyüp Talha Pelit, Yusuf Talha Okuyucu, Abdullah Salih Varlık ve Furkan Şenovalı, görme ve duyma engellilerin oyun oynarken yaşadığı zorlukları başkalarına da deneyimletebilmek için bir bilgisayar oyunu geliştirmeye karar verdiler. “Nanoninja” adını verdikleri bu oyunda, oyuncular bazı bölümlerde sadece ses duyusuyla, bazı bölümlerde ise sadece görme duyusuyla ilerlemek zorunda kalıyorlar. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen Bilim Festivali’nde oyunlarını sergileyen öğrenciler, projelerini daha da geliştirmeyi hedefliyor.
Oyunu geliştiren öğrencilerden Eyüp Talha Pelit, arkadaşlarıyla engellilerin oyun oynarken çektikleri sıkıntıları gördüklerini, bununla ilgili çalışma yapmaya karar verdiklerini söyledi. Oyun ile görme ve duyma engellilerin oynarken neler yaşadıklarını anlamaya çalıştıklarını vurgulayan Pelit, karakterin bir fabrikada üretilirken patlama sonucunda kaçırıldığını ve patlama nedeniyle değişime uğradığını belirtti. Bu nedenle oyunun bazı kısımlarında bir anda görme ve duyma yeteneğini kaybeden karakterle empati yeteneklerini geliştirerek engelli arkadaşlarını daha iyi anlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Pelit, oyunu geliştirmeye devam ettiklerini ve hala gelişim sürecinde olduklarını belirtti. Planlarının devam ettiğini ve oyunu piyasaya çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Yusuf Talha Okuyucu ise oyunlarını piyasaya sürmek için çalışmalar yaptıklarını ve Türkiye pazarından sonra dünya pazarına yayılmayı planladıklarını ifade etti. Gelecekteki hedeflerinin oyunlarını yaygınlaştırarak engelli dostların nasıl oyun oynayabileceğini göstermek olduğunu belirtti.
Öğrenciler, Bilim Festivali’nde oyunlarını sergileyerek büyük ilgi gördüler. Oyunlarını geliştirerek daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefleyen öğrenciler, engellilerin yaşadığı zorlukları anlamak ve empati kurabilmek için büyük bir çaba sarf ediyorlar. Nanoninja adlı bilgisayar oyunları ile görme ve duyma engellilerin yaşadığı deneyimleri aktarmayı amaçlayan öğrenciler, projelerini ilerletmenin heyecanını yaşıyorlar.
Gelecekteki planları arasında oyunlarını daha da geliştirip piyasaya sürmek ve engelli bireylere oyun oynama imkanı sunmak bulunuyor. Eyüp Talha Pelit, Yusuf Talha Okuyucu, Abdullah Salih Varlık ve Furkan Şenovalı gibi genç ve yetenekli öğrencilerin, engellilerin yaşadığı zorlukları anlama ve empati kurma konusundaki çabaları, toplumda farkındalık yaratmaya yardımcı olacak nitelikte. Nanoninja projesi, farklı yeteneklere sahip bireylerin bir araya gelerek anlayış ve yardımlaşma kültürünü geliştirmelerine de örnek teşkil ediyor.