Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı Personel Kurtarma Eğitim Komutanlığı, Arama Kurtarma İhtisaslı Personel (AKİP) yetiştirmek amacıyla ‘PK Temel Eğitimi’ ve uçucu personele yönelik olarak NATO standartlarına uygun ‘Hayatta Kalma ve Kaçma Kurtulma Eğitimleri’ düzenliyor.
Bu eğitim, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve dost ülkelerde görev yapan subay ve astsubaylardan oluşan gönüllü personele yönelik olarak 52 hafta süresince gerçekleştirilmektedir.
Eğitimin ilk bölümünü oluşturan Askeri Serbest Paraşüt Eğitimi ise Akhisar Hava Meydan Komutanlığı’nda verilmektedir. Eğitim sürecinin başında, dikey rüzgar tünelinde ve paraşüt katlama teknikleri üzerine eğitim alan personel, nihayetinde 10 bin fitten atlayarak paraşüt eğitimini tamamlamaktadır.
“NOKTA HEDEFİNE SIZMA HAREKATI İCRA EDECEK SEVİYEYE GELİYORLAR”
Eğitimle ilgili bilgi veren Binbaşı Emre Ercan, “Bu süreçte her bir kursiyer, her türlü doğa koşulunda, barış döneminde ya da çatışma ortamında kazazede durumundaki personeli dost topraklara geri götürmek üzere eğitim alırlar. Fiziksel ve psikolojik açıdan zorlayıcı olan bu eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz, görev savaşa katıldıklarında her türlü göreve hazır bir biçimde bulunurlar.” şeklinde konuştu.
Askeri Serbest Paraşüt Eğitimi’nin toplamda 8 hafta sürdüğünü ifade eden Binbaşı Ercan, “Bu eğitim, Akhisar Hava Meydan Komutanlığı’nda gerçekleştiriliyor. Kursiyerlerimiz, paraşüt eğitimi sonrası gece görüş gözlüğü ile yüksek irtifadan bilinmeyen bir araziye sızma harekatı yapacak seviyeye gelirler. Bu süreçte yanlarında götürecekleri silah ve mühimmat teçhizatlarıyla birlikte, yüksek standartları sağlayabilmek amacıyla uzman öğretmenlerimiz her kursiyerle birebir ilgilenmektedir.” dedi.
“ATLAYIŞLARIMIZ YAKLAŞIK 10 BİN FİT İRTİFADAN İCRA EDİLİYOR”
Binbaşı Ercan, eğitim süreci hakkında detaylandırarak, “8 haftalık paraşüt eğitimimizin 2 haftası yer eğitimidir. Bunun bir haftasında dikey rüzgar tünelinde kursiyerlerin havaya alışkanlıklarını artırmaları amacıyla çalışmalar yapılıyor. Diğer bir haftada ise acil hareket tarzları ve paraşütün katlanması gibi konularda eğitim verilmektedir. Sonraki 6 haftada ise öğretmenlerimizin eşlik ettiği atlayışlar gerçekleştiriliyor. Kursiyerler, atlayışların başlangıç aşamalarında gözetim altında iki öğretmenle birlikte atlayış yapmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, öğretmenlerin ‘yalnız atlayış yapabilir’ değerlendirmesiyle kursiyerler kendi başlarına atlayışlarını gerçekleştirebilmektedirler. Tüm bu eğitimler kapsamında, yaklaşık 10 bin fit irtifadan atlayış icra edilmektedir. 4 bin 500 fit irtifada ise altimetre kontrolü yaparak kursiyerler paraşütlerini açmaktadırlar. Ek olarak, tüm paraşütçüler atlayışa hazırlanan kendi paraşütlerini kendileri katlamaktadırlar.