Ekonomik yönetim, yoğun çalışmalara devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) temaslarda bulundu.
“TÜRKİYE GÜÇLÜ OLMAYA DEVAM EDECEK”
KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından gerçekleştirilen “Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Gelecek Vizyonu” temalı konferansta konuşan Bakan Şimşek, küresel zorluklara rağmen Türkiye’nin oldukça avantajlı bir konumda olduğunu belirtti. Ayrıca, dünyada önemli kırılmaların yaşandığı bu dönemde Türkiye’nin güçlü bir şekilde yoluna devam edeceği mesajını iletti.
Konferansta Türkiye’nin savunma sanayi, inşaat, turizm, sağlık turizmi, oyun sektörü ve dizi ihracatı gibi hizmet sektörlerinde küresel rekabet gücünü ön plana çıkardığını vurgulayan Şimşek, ekonomi alanında Batı ile entegrasyon konusunu da önemsediklerini kaydetti.
“AB ÜLKELERİ GELECEKTE TÜRKİYE’YE DAHA FAZLA İHTİYAÇ DUYACAK”
Avrupa Birliği’nin (AB) Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncellemesi halinde, Türkiye ile AB arasındaki ticaret hacminin 200 milyar eurodan 400 milyar euroya yükselebileceğini ifade eden Şimşek, bunun iki taraf için de büyük kazanımlar sağlayacağını belirtti ve “AB ülkelerinin gelecekte Türkiye’ye daha fazla ihtiyaç duyacağına inanıyorum.” dedi.
Ayrıca, ABD yönetiminin Türkiye ile ekonomik iş birliği ve entegrasyona açık olduğunu belirten Şimşek, bu durumun birçok alanda, hatta üçüncü ülkelerle iş birliği şeklinde de gelişebileceğini kaydetti.
Dijital dönüşüm ve iklim değişikliği konularında hassas bir yaklaşım sergilediklerine dikkat çeken Bakan Şimşek, Türkiye ve KKTC’nin bu alanlarda iş birliği yapabileceğini vurgulayarak mevcut projelere inançlarını dile getirdi.
“PROGRAMDA KARARLIYIZ”
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini attığını ve hem brüt hem de net döviz rezervlerinde artış olduğunu belirtti. Rezervlerin sürekli artmakta olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye’nin risk priminin düştüğünü ve kuru oynaklığın azaldığını ekledi.
Ekonomik programı kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini belirten Şimşek, ortaya çıkabilecek sorunlar için tedbirler alacaklarını da vurguladı. Uygulanan program sayesinde Türkiye’nin önemli kazanımlar elde ettiğini ifade etti.
İç ve dış dalgalanmaların ekonomik programa olan etkisinin sınırlı olduğunu müjdeleyen Şimşek, piyasalardaki türbülansı iyi yönettiklerini düşündüklerini söyledi. Lira değer kaybının minimal seviyelerde kaldığını ve talepteki yavaşlığın enflasyon üzerindeki yansımalarının zayıf olduğunu belirtti.
“ENFLASYON DÜŞÜYOR”
Bakan Şimşek, uyguladıkları program sayesinde enflasyondaki düşüşün süreceğinin altını çizerek, “Enflasyondaki düşüş bu yıl da devam edecektir. Temel mallarda enflasyon yüzde 20’ye, genel enflasyon ise yüzde 31’e düştü. Manşet enflasyon yüzde 38 seviyesinde ve hizmet sektöründeki yüksek enflasyon düşüş gösteriyor. 2025 yılında enflasyonun daha da azalacağını öngörüyoruz.” dedi.
Şimşek, iç talepteki yavaşlamanın, düşen petrol fiyatlarının, yurt içi petrol ve doğal gaz üretimindeki artışın, yeşil dönüşüm ile dış ticaret açığını daraltarak cari dengeyi olumlu etkileyebileceğini ifade etti.
“TERÖRSÜZ TÜRKİYE ÖNEMLİ”
Bakan Şimşek ayrıca, “Terörsüz Türkiye” sürecinin ekonomik kazançlarının oldukça yüksek olacağını belirtti. PKK terörüyle mücadelede son 50 yılda harcanan yaklaşık 1,8 trilyon dolarlık kaynağın bugünkü rakamların 2 trilyon doları aşmış olabileceğini belirten Şimşek, bu kaynakların terör yerine ekonomiye yönlendirilmesinin ülke refahına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.
Terörün sona ermesi ile birlikte bölgedeki yer altı kaynaklarının ve genç nüfusun ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çeken Şimşek, özel sektörün tereddüt ettiği bölgelere yönelik yatırımların artacağını sözlerine ekledi.