Türkiye’nin ulaştırma yatırımları alanında bir dizi adım atarak teknik sistemlerde yerli üretimi artırma hedefi bulunuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ASELSAN tarafından geliştirilen yerli metro sinyalizasyon sisteminin ardından, lokomotif ve trenler için de yerli sinyalizasyon sistemi üretileceğini duyurdu. Uraloğlu ayrıca, TCDD Taşımacılık ile ASELSAN arasında yapılan iş birliği anlaşmasının, yerli ve milli teknolojilere verilen önemin bir göstergesi olduğunu belirtti. Dışa bağımlılıktan kurtulmak ve yerli teknoloji ürünleriyle küresel arenada rekabet edebilmek adına atılan bu adımların, ülkenin geleceği için kritik olduğunu dile getirdi.
Uraloğlu, yerli ve milli sinyalizasyon sistemine olan bu kararlı desteğin, maliyeti düşürmenin yanı sıra yerli teknik personelin yetiştirilmesine de katkı sağlayacağını ifade etti. Bu bağlamda, TCDD Taşımacılık AŞ ile ASELSAN arasında, 99 dizel-elektrikli ana hat lokomotifi için araç üstü sinyalizasyon ekipmanı temini projesi kapsamında 1.69 milyar liralık bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma süresince ASELSAN, bu sistemi lokomotif ve trenler için geliştirecek ve üretecek. Sistem, Avrupa standartlarına göre sertifikalandırılarak, ülkenin demir yolu taşımacılığında daha güvenli ve verimli bir trafik yönetim sistemi kurulmasını sağlayacak.
Sözleşme süresi 57 ay olan bu projenin kapsamında, 2026’da 17, 2027’de 48 ve 2028’de 34 lokomotife araç üstü sinyalizasyon ekipmanı monte edileceği planlanıyor. Bu anlaşma, sinyalizasyon ekipmanlarının yanı sıra TCDD Taşımacılık personelinin eğitilmesi, dokümantasyon hizmetleri, yedek malzeme tedariki ve garanti hizmetlerini de kapsayacak. Projedeki hedef, trenler arasındaki minimum mesafe veya süreyi azaltarak, demir yolu trafik kapasitesini artırmak ve daha ekonomik ve çevreci bir ulaşım sağlamak. Türkiye’nin yerli demir yolu sanayisi, sadece kendi ihtiyaçlarına değil, aynı zamanda yabancı ülkelerin ihtiyaçlarına da cevap verebilecek kapasiteye ulaşmış bulunuyor.