Dünya genelinde HIV vakalarının sayısı azalırken, Türkiye’de ise vakaların arttığına dair bir tablo var. Özellikle Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde her hafta yeni HIV vakaları tespit ediliyor. Bu durum hastaların başka nedenlerle tedavi olurken, tesadüfen ortaya çıkıyor. HIV ile yaşayan kişi sayısında artış gözlemlenmekte.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan’ın yaptığı açıklamalara göre, vakaların bir kısmı hastalığın başlangıcındaki kişilerden oluşurken, bir kısmı da çok geç teşhis konulan kişilerden oluşmakta. Fakat hastalar çoğu zaman, farklı bir branşta tedavi görmekteyken HIV enfeksiyonu tesadüfen ortaya çıkıyor. HIV test merkezlerine gitmeyen ve enfeksiyonun pozitif olduğunu bilmeyen birçok insan bulunduğundan, gizemli bir pandemi gibi bir durum oluşmakta.
HIV virüsü bağışıklık sisteminin yok edilmesine neden olur ve yıllar içinde AIDS’e dönüşebilir. Bu sebeple, erken teşhis ve düzenli tedavi çok önemli. En son verilere göre Türkiye’de HIV ile yaşayan 35.807 kişi bulunmakta. HIV virüsünün bulaşma yolları cinsel birliktelik, uyuşturucu almak için kullanılan iğneler ve kan yoluyla bulaşma olarak kabul edilir.
HIV virüsü taşıyan kişilerde ateş, terleme, döküntüler, boğaz ağrısı gibi belirtiler görülebileceği gibi AIDS durumunda hızlı kilo kaybı, tekrarlayan ateş ve geceleri sıklaşan terlemeler, lenf bezlerinde şişme gibi belirtiler de görülebilir. HIV virüsü ciddi bir enfeksiyon olup, tedavisi bulunmamakta olup, ancak ilaçlarla kontrol altına alınmaya çalışılır. Anahtar Kelimeler: HIV, AIDS, HIV testi, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye, HIV enfeksiyonu UObject ve YapılandırılmışVeri ile ilişkilendirildi.