Türkiye’de 2024 yılında 9 adet termal turizm tesisi hizmete girecekken, 2025 yılı ve sonrasında 15 yeni termal otelin de faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Bu tesislerin 11’i 5 yıldızlı ve toplamda 4 bin 622 yatağa sahip, 4 adeti ise 4 yıldızlı ve 974 yatağa sahip olacak.
Toplumsal olarak Türkiye’nin sağlık turizmi alanında kazandığı ivmeyi gözlemlemek mümkün. 2025 yılı itibarıyla açılacak yeni termal oteller sayesinde toplam yatak sayısı 5 bin 596 adete ulaşacak. Yeni açılacak termal oteller arasında en fazla yatak sayısına sahip il, 2 bin 150 yatak ile Afyonkarahisar olarak öne çıkıyor. Bu il, 5 yıldızlı iki otel ile 620 yatak kapasitesine sahip olan Konya ve 4 ile 5 yıldızlı toplam 2 otel ile 578 yatak kapasiteli Diyarbakır’dan sonra geliyor. Ayrıca, 4 yıldızlı bir otel ile 550 yatak İzmir, 4 ve 5 yıldızlı birer tesis ile toplamda 524 yatak kapasitesine sahip Bursa, 5 yıldızlı bir tesis ve 410 yatak ile Uşak, 4 ve 5 yıldızlı birer otel ile toplamda 304 yatak ile Balıkesir, 5 yıldızlı bir otel ile 300 yatak Kütahya ve 5 yıldızlı bir otel ile 160 yatak Erzurum takip ediyor.
Bunların yanı sıra, Türkiye’de hızla artan termal tesislerin yalnızca kaplıca turizmine odaklanmış bir altyapı ile inşa edildiği ifade ediliyor. Dünyada, talebi hızla artan fizik tedavi, rehabilitasyon ve termal kür merkezlerinin sayısının Türkiye genelinde son derece yetersiz olduğu dikkate alındığında, bu durum Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyelinden yeterince yararlanamadığını gösteriyor. Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Türkiye’nin jeotermal enerjide dünyanın en zengin dördüncü ülkesi olduğunu ve bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtmektedir. Kındap, yatırımları planlanan termal turizm tesislerinin sadece fiziksel güzellik sunmakla kalmayıp, aynı zamanda profesyonel hekimler ve sağlık çalışanlarının hizmet verdiği termal tedavi, kür ve fizik tedavi merkezleri ile birlikte planlanması gerektiğine vurgu yaptı. Böylelikle Türkiye, büyük potansiyele sahip jeotermal kaynaklarından sağlık turizmi anlamında daha fazla yararlanabilir.
Kişi Başına Turizm Geliri İki Kat Artabilir!
Kındap, Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar az kaynağa sahip olan Almanya’nın 750 bin termal yatak kapasitesi ile her yıl 10 milyondan fazla turiste ev sahipliği yaptığını açıklamaktadır. Örneğin, 2024 yılında rekor bir şekilde 62,2 milyon turisti misafir ettiğimiz ve toplamda 61,1 milyar dolar gelir elde etmemiz bunun göstergesi olabilir. Ancak, turist başına gelirimiz 1000 dolar seviyesinde kalmayı sürdürüyor. Türkiye’de termal turizmden yararlananların sayısı ise yalnızca 3 milyon seviyesindedir ve bunun neredeyse tamamı yerli turistlerden oluşmaktadır. Kındap, termal tedavi merkezleri ile kişi başına elde edilen turizm gelirinin en az iki katına çıkarılmasının mümkün olduğunu ifade ediyor.