Son yıllarda Türkiye, ulaşım alanında gerçekleştirdiği önemli projelerle dikkat çekmekte, köprü inşaatlarına da özel bir önem vermektedir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin kara yolundaki köprü projeleri hakkında bilgi paylaştı. Uraloğlu, 23 yıllık süreçte ulaşımdaki fiziksel engellerin kaldırıldığını ve inşa edilen köprülerle ülkenin dört bir yanının birbirine bağlandığını vurguladı. “2002 yılında Türkiye’de sadece 311 kilometre uzunluğunda 5 bin 967 köprü vardı. Son 23 yılda 488 kilometre uzunluğunda 4 bin 75 yeni köprü inşa ederek, köprü sayısını 10 bin 42’ye ve toplam uzunluğu ise 799 kilometreye çıkardık. Bu köprüler bir araya gelseydi, Antalya’dan İpsala Sınır Kapısı’na kadar kesintisiz bir ulaşım sağlanabilirdi.” dedi.
“KÖPRÜLERLE ŞEHİRLERİ BİRLEŞTİRDİK”
Uraloğlu, köprülerin sadece vadileri ve nehirleri aşmakla kalmayıp, şehirleri de birleştirdiğini ifade ederek, Türkiye’nin ulaşımdaki fiziksel engellerin yanı sıra mühendislik alanında da sınırlarını aştığını belirtti.
“DÜNYADA İLKLERİ BAŞARDIK”
Dünya genelinde birçok ilke imza attıklarını kaydeden Uraloğlu, “Uluslararası düzeyde ödüller aldık. Örneğin, 1915 Çanakkale Köprüsü, 2 bin 23 metrelik ana açıklığıyla dünyanın en geniş ana açıklığa sahip asma köprüsü olarak kayıtlara geçti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü de, üzerinden raylı sistem geçen en uzun asma köprü olma unvanına sahip.” değerlendirmesinde bulundu.
“KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ’NÜN TERS Y TİPİ KULE TASARIMI DÜNYA LİTERATÜRÜNDE 4’ÜNCÜ SIRADA”
Uraloğlu, Elazığ’daki Kömürhan Köprüsü’nün ters Y tipi kule tasarımı ile 660 metre uzunluğunda inşa edildiğini hatırlatarak, 168,5 metrelik tek pilon ve 380 metrelik orta açıklığıyla bu köprünün, dünya literatüründe 4. sırada yer aldığını aktardı.
MÜHENDİSLİKTE VE MİRAS KORUMADA İLKLER
Yüksekliği 42 ile 166 metre arasında değişen 8 orta ve 2 kenar ayak üzerinde dengeli konsol yapım yöntemiyle toplam 1372 metre uzunluğunda projelendirilen Eğiste Hadimi Viyadüğü’nün Türkiye’nin en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprüsü olduğunu ifade eden Uraloğlu, şunları ekledi: “Kültürel mirası korumak amacıyla Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nda inşa edilen çelik arkeolojik köprü, dünyada eşine rastlanmayan bir uygulama olarak öne çıkmaktadır. Bu proje, 2021 yılında ABD merkezli National Corrugated Steel Pipe Association (NCSPA) tarafından ‘Yılın En İyi Özel Uygulama Projesi’ ödülünü kazanmıştır.”
ÖDÜLLERLE TESCİLLENEN DEV PROJELER
Uraloğlu, köprü projelerinin yalnızca mühendislik açısından değil, aldığı uluslararası ödüllerle de takdir edildiğine dikkat çekerek, “Osmangazi Köprüsü, Japonya İnşaat Mühendisleri Derneği tarafından Üstün İnşaat Mühendisliği Başarı Ödülü’ne, Japonya Ulaştırma, Arazi ve Altyapı Bakanlığı tarafından ise İnşaat Uluslararası Ödülü’ne layık görüldü.” şeklinde bilgi verdi.
ÖDÜLLÜ KÖPRÜLER
Ayrıca, Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu’nun toplamda 24 ödül aldığını belirtti. Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 6’sı uluslararası olmak üzere toplam 10 ödül kazanmışken, Eğiste Hadimi Viyadüğü 2023’te, Kömürhan Köprüsü ise 2024’te Uluslararası Yol Federasyonu tarafından kendi kategorilerinde yılın projeleri olarak seçilmeleri, Türk mühendisliğinin dünya sahnesindeki yerini pekiştirdiğini göstermektedir.