USD39,10
%0.04
EURO44,46
%0.52
BIST9.356,04
%-1.26
Petrol64,97
%0.82
GR. ALTIN4.202,08
%1.91
BTC4.246.662,86
%-1.52
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Türkiye’nin AB Genişleme Sürecindeki Tavrı ve Tepkisi!

Türkiye’nin AB Genişleme Sürecindeki Tavrı ve Tepkisi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belçika tarafından düzenlenen Birliğin 2004’teki en büyük genişlemesinin 20. yılı kutlaması ve gayriresmi AB Genel İşler Konseyine, AB üyesi ülkelerin yanı sıra aday veya potansiyel aday 10 genişleme ülkesi davet edildi. Türkiye’nin GKRY’nin hukuk dışı üyeliği nedeniyle katılmadığı etkinliğe, 10 genişleme ülkesi ile çalışma kahvaltısına büyükelçi düzeyinde temsil edildi. Bu düşük katılım, Türkiye’nin AB Zirvesi kararlarına verdiği tepkiyle ilişkilendirildi.

AB ülkelerinin bakanları, dönem başkanının belirlediği gündemle gayriresmi Genel İşler Konseyi toplantılarında bir araya geliyor. Belçika’nın dönem başkanlığında, ilk kez 9 aday ülke ile potansiyel aday Kosova’nın temsilcileri bir araya geldi. Bu toplantıda gündem, AB genişleme sürecinde hukukun üstünlüğünü güçlendirme idi. Toplantıda AB’nin geleceği hukuk ilkeleri doğrultusunda şekillendirilmeye çalışıldı.

Türkiye’yi temsilen Büyükelçi Kaymakcı’nın katıldığı toplantıda 2004 genişlemesinin 20. yıl dönümü pastasının kesilmediği dikkat çekti. Türkiye, AB Zirvesi kararlarına verdikleri tepkiyle ilgili açıklamada, AB’nin stratejik bir vizyon eksikliği içerisinde olduğunu ifade etmişti. Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanması talebi ve Kıbrıs sorununun ilişkilendirilmesi reddedilmişti.

2004’teki genişleme ile AB, en büyük genişlemesini tamamlamıştı. AB’ye katılan ülkeler arasında Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bulunuyordu. Bu genişleme, AB’nin tarihindeki en kapsamlı genişleme olarak kaydedilmişti.

Türkiye, AB üyeliği konusundaki kararlılığını korurken, kısıtlayıcı işbirliği anlayışına karşı çıkıyor ve AB ile olan diyaloğun mütekabiliyet çerçevesinde sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor. AB’nin Türkiye’ye yönelik adımlarının hızı ve kapsamına göre işbirliğini ele alacaklarını belirtiyor. Aday ülke olarak AB üyeliği konusunda kararlı olduklarını fakat işbirliğin sınırlanmasını reddettiklerini açıklıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin AB Genişleme Sürecindeki Tavrı ve Tepkisi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!