Belçika tarafından düzenlenen Birliğin 2004’teki en büyük genişlemesinin 20. yılı kutlaması ve gayriresmi AB Genel İşler Konseyine, AB üyesi ülkelerin yanı sıra aday veya potansiyel aday 10 genişleme ülkesi davet edildi. Türkiye’nin GKRY’nin hukuk dışı üyeliği nedeniyle katılmadığı etkinliğe, 10 genişleme ülkesi ile çalışma kahvaltısına büyükelçi düzeyinde temsil edildi. Bu düşük katılım, Türkiye’nin AB Zirvesi kararlarına verdiği tepkiyle ilişkilendirildi.
AB ülkelerinin bakanları, dönem başkanının belirlediği gündemle gayriresmi Genel İşler Konseyi toplantılarında bir araya geliyor. Belçika’nın dönem başkanlığında, ilk kez 9 aday ülke ile potansiyel aday Kosova’nın temsilcileri bir araya geldi. Bu toplantıda gündem, AB genişleme sürecinde hukukun üstünlüğünü güçlendirme idi. Toplantıda AB’nin geleceği hukuk ilkeleri doğrultusunda şekillendirilmeye çalışıldı.
Türkiye’yi temsilen Büyükelçi Kaymakcı’nın katıldığı toplantıda 2004 genişlemesinin 20. yıl dönümü pastasının kesilmediği dikkat çekti. Türkiye, AB Zirvesi kararlarına verdikleri tepkiyle ilgili açıklamada, AB’nin stratejik bir vizyon eksikliği içerisinde olduğunu ifade etmişti. Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanması talebi ve Kıbrıs sorununun ilişkilendirilmesi reddedilmişti.
2004’teki genişleme ile AB, en büyük genişlemesini tamamlamıştı. AB’ye katılan ülkeler arasında Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bulunuyordu. Bu genişleme, AB’nin tarihindeki en kapsamlı genişleme olarak kaydedilmişti.
Türkiye, AB üyeliği konusundaki kararlılığını korurken, kısıtlayıcı işbirliği anlayışına karşı çıkıyor ve AB ile olan diyaloğun mütekabiliyet çerçevesinde sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor. AB’nin Türkiye’ye yönelik adımlarının hızı ve kapsamına göre işbirliğini ele alacaklarını belirtiyor. Aday ülke olarak AB üyeliği konusunda kararlı olduklarını fakat işbirliğin sınırlanmasını reddettiklerini açıklıyor.