Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen ‘2’nci Uludağ Çevre Forumu’na katıldı. Forumda Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ilçe belediye başkanları, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ve birçok iş insanı da yer aldı. Açılış konuşmasını yapan Kurum, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele politikalarına dikkat çekti.
Bakan Kurum, yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2016 yılında Paris Anlaşması’nı imzaladığını hatırlatarak, bu süreçte adaletsiz uygulamalarına da şerh koyduklarını ifade etti. Türkiye’nin büyümesine ve kalkınmasına zarar vermeyecek bir şekilde politikalarını yürütme gayreti içinde olduklarını belirtti. “Bir taraftan büyüyeceğiz, bir taraftan gelişeceğiz” diyen Bakan Kurum, ülkenin doğayla uyumlu bir biçimde sanayi devrimini yakalamak için kararlı adımlar attıklarını vurguladı. Türkiye’nin 2053 yılı hedefi ile ilgili yaptığı eylem planında, en fazla hammadde kullanan sektörler hakkında bilgi verdi.
Kurum, karbon emisyonunu hesap etmeyenlerin artık ticaret yapamayacaklarını ifade etti. Sanayi sektöründe çevreci üretim modelleri üzerine odaklanılması gerektiğini dile getirdi. Özellikle Avrupa’nın yeşil dönüşüm politikalarını örnek göstererek, Türkiye’nin de bu süreci fırsata dönüştürmek için hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtti. Sanayide yeşil dönüşüm belgesi alan işletmelerin ticaret kısıtlamalarına maruz kalmayacaklarına dikkat çekti.
Sıfır Atık Projesi ile ilgili de bilgi veren Bakan Kurum, bu projede yeni bir aşamaya geçtiklerini söyledi. Depozito yönetim sistemi için gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayarak Kızılcahamam ve Sakarya’yı pilot il olarak belirlediklerini ifade etti. 2053 yılına kadar birçok sektörde emisyon azaltımı hedeflediklerini ve çevrenin temizlik içerisindeki durumunu iyileştireceklerini belirtti.
Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununa da değinen Bakan, yerel yönetimlerin bu konuda yeterince sorumluluk almadığını söyledi. Özellikle iklim değişikliği ile deniz suyu sıcaklıklarının artmasının müsilaj sorununa neden olduğunu vurgulayarak, belediyeleri görevlerini yerine getirmeye çağırdı. Müsilaja karşı alınan önlemlerin önemini tekrar hatırlatarak, atık su arıtma tesislerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtti.
Bakan Kurum, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin ardından kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini belirtti. Marmara’nın bu bağlamda önemli bir yere sahip olduğunu, burada yaşanacak bir depremin Türkiye için beka meselesi olacağını ifade etti. Deprem bölgesinde inşa edilen konut sayısına da değinerek, Kahramanmaraş’ta önümüzdeki ay 250 bininci konutun anahtarlarının teslim edileceğini müjdeledi.
Son olarak, terör örgütü PKK’nın silah bırakma kararına da değinen Bakan Murat Kurum, bunun ülke için tarihi bir eşik olduğunu belirtti. Bu süreçle birlikte Türkiye’nin daha güçlü bir yüzyıla gireceğini ifade ederek, Türk milletinin birlik ve beraberliği ile geleceğinin aydınlık olduğunu vurguladı. Terörden uzak, huzur içerisinde bir yaşam sürmek için tüm güçleriyle çalışacaklarını belirtti.